Şcolile din Ungaria le surclasează pe cele autohtone. O comparaţie între cum se învaţă la noi şi în ţara vecină

Data publicării:
scoli ungaria 180913

Mai puţin de 10 kilometri şi o graniţă despart şcoala din Letavertes de cea din Săcuieni. Distanţa este mică, însă diferenţele dintre condiţiile oferite de către cele două unităţi de învăţământ elevilor sunt enorme. Copiii maghiatri beneficiază de lucruri la care cei din România nici nu îndrăznesc măcar să viseze. Bazinele de înot din interiorul şcolii sunt numai unul dintre motivele pentru care elevii români îi pot invidia pe cei din Ungaria.

Péter Pongor, profesor de educaţie fizică la şcoala din Letavertes, dezvăluie că "fiecare copil din ciclul primar vine la înot o dată pe săptămână."

Terenul de fotbal, dar şi cele două bazine de înot înseamnă milioane de euro, obţinute cu ajutorul proiectelor europene.

"În localitate avem mulţi copii cu o situaţie financiară precară. Acasă nu au condiţiile pe care le oferim noi, în şcoală", spune Nagy Józsefné, directoarea Şcolii Generale Arany János din Letavertes.

Jozsef Milotai este profesor de istorie. A terminat facultatea în România şi pentru început a predat în Săcuieni. De 10 ani însă e dascăl în Ungaria şi nu are de gând să se întoarcă în ţară.

"Eu sunt mulţumit de condiţiile oferite de şcoală: avem destule, sunt posibilităţi foarte bune - sală de sport, piscină în şcoală", spune József Milotai.

Peste graniţă, în cel mai apropiat oraş din România lucrurile stau total diferit

Clădirea din oraşul bihorean Săcuieni, aflată de cealaltă parte a graniţei, la doar câţiva kilometri de Letavertes şi în care învaţă copiii din ciclul primar nu a fost niciodată reabilitată. Holurile au unii pereţi scorojiţi, igrasia e mascată cu vopsea de ulei, iar mobilierul este vechi.

Imobilul în care funcţionează liceul din Săcuieni a fost dat în folosinţă de numai cinci ani şi singurul punct comun cu şcoala din Ungaria sunt laboratoarele de informatică care sunt bine dotate.

"Eu consider că, din punct de vedere IT, suntem la zi şi ne putem compara cu alte şcoli din localităţile învecinate", susţine Francisc Ecsedi, profesor de informatică la Liceul Teoretic "Petofi Sandor" din Săcuieni.

"Şcoala o fac profesorul şi elevul. Condiţiile vin pe al doilea plan", încearcă să explice situaţia Marta Vad, directoarea Liceului Teoretic "Petofi Sandor" din Săcuieni.

În cele 13 unităţi şcolare din Săcuieni învaţă aproape 1500 de elevi şi preşcolari.

reporter: Andrea Crişan
operator: Gabor Szilagyi

editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri