Scrisoare deschisă împotriva taxei de stâlp. Patronii străini din Oradea ameninţă că vor opri investiţiile în România

Data publicării:
hala parc industrial 1

Firmele cu afaceri în parcul industrial al Oradei sau care sunt în curs de realizare a investiţiilor în această zonă consideră ilegală taxa de stâlp. Patronii spun că noul bir le va face afacerile nerentabile.

"Îmi doream realizarea unui parc foto voltaic. În condiţiile în care pot apărea noi taxe, nu mai ştiu dacă este rentabil", susține Adrian Certezan, administratorul unei firme de logistică.

Din acest motiv, au adresat o scrisoare deschisă Guvernului României prin care cer:

"Să modifice actele normative şi să scutească în continuare companiile care au investiţii în parcurile industriale de acestă taxă de 1,5% care se aplică tuturor construcţiilor acestora inclusiv halelor făcute", explică Ilie Bolojan, primarul Oradei.

În cazul în care solicitarea nu le va fi ascultată, patronii ameninţă cu oprirea investiţiilor.

"Taxarea de 1,5% practic va duce la stoparea investiţiilor făcute până în momentul de faţă, care ar urma să fie de peste 100 de milioane de acum înainte", atenționează Radu Silaghi, preşedintele Asociaţiei Firmelor din Bihor.

În aceste condiţii, sunt firme care gândesc deja o relocare a afacerilor în ţările vecine, unde le sunt oferite mai multe facilităţi. Este cazul unei societăţi care analizează posibilitatea investirii a 15 milioane de euro în Polonia, în detrimentul Oradei.

"Nu-ţi mai poţi face nici un fel de busines plan rezonabil pentru că lipseşte predictibilitatea economică şi fiscală, ceea ce face că preferi să nu investeşti în acea ţară, ci să mergi altundeva, unde stabilitatea este cu adevărat", este de părere Cătălin Popa, directorul unei firme din parcul industrial al Oradei.

"Vor avea de câştigat doar ţările vecine, pentru că România se află într-o competiţie directă cu celelalte ţări emergente din Europa Centrală şi de Est", confirmă Dan Octavian, consultant în afaceri.

Potrivit actului care instituie taxa pe clădiri speciale, cunoscută sub denumirea de taxă de stâlp, până pe 26 mai firmele trebuie să declare la direcţiile judeţene de Finanţe patrimoniul total pe care îl deţin. Valoarea acestuia va fi impozitată de stat cu 1,5% pe an şi se aplică începând cu 1 ianuarie 2014. Firmele pot plăti taxa în două rate: prima până în 25 mai, cealaltă până pe 25 septembrie.

reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri