Scumpiri şi economii | Primăria Oradea încearcă să acopere golul lăsat de legea celor 102 taxe

Data actualizării: Data publicării:
taxe Bolojan

Taxe mai mari pentru parcare, servicii de înmormântare mai scumpe, chirii crescute şi funcţionari daţi afară. Sunt măsurile anunţate de autorităţile din Oradea cu scopul de a compensa reducerile de taxe impuse de Guvern. În acest mod, primarul Ilie Bolojan a calculat ca vor fi realizate economii de aproape 6 milioane şi jumătate de lei. Adică mai bine de jumătate din pierderile estimate de administraţia locală odată cu reducerile de taxe.

Odată cu intrarea în vigoare a legii care elimină 102 taxe, Primăria Oradea a calculat un minus de aproximativ două milioane de euro pe acest an. Adică aproximativ 20 la sută din bugetul de investiţii al administraţiei locale.

"Acest minus este generat în cea mai mare parte de două măsuri - pe de o parte creşterea cu 20 la sută a salariului din administraţia publică şi nu am primit bani să acoperim această creştere de salarii. Şi, de asemenea, de anulare a unor categorii de taxe", spune Ilie Bolojan, primarul Oradei.

16 angajaţi ai Primăriei Oradea vor primi pe 1 februarie o veste proastă: posturile le vor fi desfiinţate, astfel că o lună mai târziu vor rămâne fără loc de muncă. O parte va putea opta pentru locurile libere de la ghişeele de relaţii cu publicul. Astfel, primăria va face economii care vor acoperi minusul de aproape 800 de mii de euro lăsat de eliminarea impozitului de 3% pe tranzacţiile imobiliare mai mici de o sută de mii de euro.

"Aveam două variante: să nu facem nimic şi, practic, ne-am fi redus bugetul de investiţii cu cel puţin 20 la sută. Sau să luăm măsuri pentru a corecta acest deficit", explică Ilie Bolojan.

Reducerile de cheltuieli îi vor afecta şi pe ceilalţi angajaţi ai primăriei. Autorităţile vor elimina un spor salarial, iar cheltuielile cu parcul auto şi deplasările vor fi reduse.

În schimb, orădenii vor avea parte de creşteri de taxe. Parcarea pentru o oră în oraş va creşte de la 2 lei la 2,6 lei, iar serviciile de înmormântare se scumpesc spectaculos. De exemplu, taxa pentru săpatul gropii urcă de la 150 de lei la 250 de lei.

"Ele se transferă, într-o formă sau alta, în buzunarul cetăţeanului. Pentru că sau nu beneficiază de nişte investiţii sau strada pe care astăzi locuieşte nu va fi asfaltată în 2017, ci în 2019 sau 2020, sau va trebui să plătească anumite servicii mai mult", susţine primarul de Oradea.

Creşteri de taxe vor avea de suportat şi chiriaşii primăriei, dar şi o parte dintre orădenii care au de plată redevenţe pentru terenurile de sub case. De asemenea, o parte dintre parcurile din oraş vor rămâne fără pază, după ce contractele cu firmele care asigură paza vor fi reziliate. Economia făcută în acest fel va fi de aproximativ un milion de lei.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri