Sari la conținut

Se întoarce canicula în vestul ţării. Vin zile cu 39 de grade la umbră

Vara ne arată că mai are resurse şi trimite peste vestul României un nou val de căldură. Miercuri şi joi, judeţele din zonă se vor afla, în primă fază, sub cod galben de arşiţă, urmat de unul portocaliu. Astfel, în vest vor fi maxime de 39 de grade.

Potrivit Agenţiei Naţionale de Meteorologie, în cursul zilei de miercuri, 9 august, valul de căldură se va extinde în jumătatea de vest a teritoriului, unde va fi declarat cod galben de caniculă. În Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei și al Olteniei, vremea va fi caniculară și disconfortul termic în accentuare. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi și local îl va depăși ușor.

Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade și izolat în Câmpia de Vest vor atinge 38 de grade, iar minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade.

Joi, 10 august, valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Astfel, în zonele joase de relief din vest și local din centru și sud, vremea va fi caniculară şi va fi emis cod portocaliu de caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul de 80 de unităţi. Minimele nocturne nu vor coborî, în general, sub 20 de grade, iar în Dealurile de Vest vor fi de 24...25 de grade.

În județele Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor disconfortul termic va fi accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 37 și 39 de grade.

În Maramureș nordul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul și estul Olteniei și în sud-vestul Munteniei, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35...37 de grade.

Valul de căldură va persista și în cursul zilei de vineri, 11 august, urmând ca de sâmbătă valorile termice să scadă pe fondul unei instabilități atmosferice accentuate.

Editor web: Adrian Laboş