Se mută Muzeul Ţării Crişurilor | În noul sediu vor fi aduse maşinile lui Leonardo da Vinci

Data actualizării: Data publicării:
mutare muzeu Oradea

Peste 1,3 milioane de lei va costa mutarea celor peste 400 de mii de obiecte ale Muzeului Ţării Crişurilor din Palatul Baroc în noul sediu al instituţiei. O firmă din Bucureşti se va ocupa ca întreaga operaţiune să fie gata în următoarele 10 săptămâni. Între timp, în clădirea de pe Strada Armatei Române va fi deschisă o expoziţie temporară ce va cuprinde maşini proiectate de Leonardo da Vinci, aduse special din Florenţa.

În prezent, sutele de mii de obiecte din patrimoniul Muzeului Ţării Crişurilor se află în Palatul Baroc, clădire pentru care Consiliul Judeţean plătea de mai bine de un deceniu o chirie deloc mică.

"Chiria negociată deja de 12,13 ani - deci discutăm de a doua parte a anilor 2000 - şi era preţul chiriei de 15.000 de euro pe lună", susţine Sandor Pasztor, preşedintele CJ Bihor.

Până în luna mai, toate piesele vor fi mutate în noul sediu al muzeului. Până atunci, din 16 martie până în luna iunie, clădirea din Strada Armatei Române va găzdui o expoziţie cu maşinile proiectate de Leonardo da Vinci. Aduse de la muzeul din Florenţa, printr-un parteneriat încheiat după un an de discuţii, acestea sunt grupate pe cinci categorii: maşini pentru zbor, pentru construcţii, maşini hidraulice, pentru război şi manufacturare.

"Vor fi expuse 45 de maşini reconstituite, inventate sau proiectate de Leonardo da Vinci, realizate din lemn în principal şi care respectă schiţele din caietul lui Leonardo da Vinci", explică Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

15 dintre aceste modele sunt funcţionale. Expoziţia se va întinde pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi.

"Vor fi maşini înşirate şi pe holuri şi sigur avem şi spaţiul de jos de la lapidarium şi dacă va fi nevoie îl vom folosi ca spaţiu pentru această expoziţie", a precizat directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Preţul unui bilet de acces va fi de 12 lei pentru adulţi şi de 6 lei pentru elevi, studenţi şi copii. Sumele sunt mult sub cele percepute când maşinile erau expuse în străinătate.

"Preţurile de intrare cele mai mici erau de 10 euro chiar şi mai mari de 10 euro. Targetul nostru este de 10.000 de vizitatori", susţine preşedintele CJ Bihor.

Expoziţia cu maşinile proiectate de Leonardo da Vinci a mai fost prezentă o singură dată în România. În 2008, la Bucureşti, a fost vizitată de peste 27.000 de persoane. La nivel mondial, 20 de milioane de vizitatori au admirat invenţiile geniului din Florenţa.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri