Sediul unei foste exploatări miniere, transformată în punct turistic

Data publicării:
mina cornet

Până în 1997, zona minieră Cornet era una dintre cele mai mari exploatări de bauxită din Bihor. După închiderea minei, sediul administrativ al exploatării a fost lăsat în voia sorţii, iar o parte din clădire a ajuns să fie vândută la fier vechi.

"Cornetul a fost un sector minier, al doilea din întreprinderea minieră Dobreşti, cu o răspundere destul de mare. Am avut 500 de oameni care procedau la extracţia din subteran", îşi aminteşte Gheorghe Lele, directorul societăţii Mineral Vest Dobreşti.

Pentru a opri degradarea totală a clădirii, primăria din Aştileu a încercat să obţină proprietatea sediului.

"S-ar putea să fie predată către Primăria Aştileu. Sunt nişte probleme cu terenurile aferente acestei clădiri, care nu au fost întăbulate pe minister, iar vechii proprietarii le revendică şi apar tot mai multe litigii", susţine Lele.

Anul trecut, primarul comunei Aştileu a cerut Ministerului Economiei să cedeze gratuit Consiliului Local clădirea, însă răspunsul a venit abia după cinci luni de la solicitare.

"Ministerul ne-a dat un răspuns în coadă de peşte, nimic concret", spune Ionuţ Lazăr, primarul comunei Aştileu.

Edilul vrea să transforme ruina în punct turistic şi să o includă în Planul Urbanistic al Comunei pentru a atrage investitori: "Deja am vorbit la Prefectură pentru a începe procedura ca să declarăm zona respectivă, Călăţea Cornet, în zonă turistică."

Localitatea Cornet este situată la jumătatea drumului dintre Aleşd şi Beiuş. Cele mai importante atracţii turistice din zonă sunt Peştera Igriţa, Peştera Osoiu şi comuna Roşia.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri