Sari la conținut

Semne de boală în sistemul cardului de sănătate. Medicii orădeni spun că de o săptămână sunt probleme cu emiterea rețetelor

"Sincronizarea rețetei nu s-a putut realiza eroare pe serviciul raportare. The request failed. Deci, lipsă de comunicație între noi și casa națională."

De câteva zile acesta este unul dintre mesajele ce apar frecvent pe computerele medicilor din Oradea care încearcă să le prescrie rețete pacienților.

Elena Venter, registrator medical: "De săptămâna trecută, începând de vineri, zilnic nu mai puteam să prevalidăm și să încărcăm nici o rețetă. Pacienții erau nevoiți să vină 2-3 zile la rând pentru prescrierea unei rețete, pentru că de la 9 la ora 17-18 nu mai mergea nimic."

"Eu vin din Beiuș. Stau aici 2-3-4 ore și vin dimineața, la 7:30 - 8:30 sunt aici. Uitați, e 11 și nu am intrat. Asta toate mi le dă peste cap, stare de oboseală de neliniște", spune un pacient.

Dr. Maria Domuța, medic primar ORL: "Le scriem offline, dar eliberate offline nu le putem valida în timp util. Pierdem timpul, pacienții pleacă fără rețetă; dacă nu se prevalidează în timp util nu le pot elibera și atunci rețetele sunt luate cu bani și nu pe gratuitate sau compensare."

"La noi vin rețetele offline, că nu au fost validate, și foarte greu facem conexiunea cu casa și omul stă în medie un sfert, chiar o jumătate de oră până lucrăm o rețetă", confirmă Nicoleta Mureșan, farmacist.

Medicii sunt în pericol să nu fie plătiți pentru servicii, deoarece Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu decontează serviciile dacă prevalidarea nu se face în 72 de ore. În plus, sunt obligați să lucreze peste program, ca să consulte toți bolnavii programați.

Dr. Sorina Tămaș, medic reumatolog: "Faptul că nu merge sistemul, nu putem încărca rețeta - suntem obligați să spunem pacientului să aștepte. Suntem obligați să venim să validăm consultația după ora de program, ceea ce nu e normal."

"Suntem nemulțumiți pentru că trebuie să stăm aici atâta timp pentru o consultație."

Președintele Casei de Asigurări de Sănătate recunoaște că sunt momente în care sistemul cardului de sănătate nu funcționează la întreaga capacitate. Atrage atenția însă că:

Vasile Ciurchea, președintele CNAS: "Nu există să nu funcționeze deloc. Mă îndoiesc că vor dispărea total (sincopele din sistem - n.n.) pentru că în orice sistem informatic există sincope; și la bănci se întâmplă și în alte sisteme. En sistem informatic e o mașinărie, până la urmă."

Medicii orădeni spun că aceasta este cea mai lungă perioadă în care problemele s-au manifestat zilnic în sistemul electronic al cardului de sănătate.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi