Sari la conținut
News Alert

Senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea: "UDMR îşi bate joc de români şi de maghiari"

„Dacă nu vor să înveţe limba română, sunt liberi să se mute în Ungaria!"

Este răspunsul dur pe care senatorul Cristian Bodea l-a dat propunerii legislative prin care UDMR cere ca persoanele aparţinând minorităţilor să se poată adresa instituţiilor şi autorităţilor statului prin petiţii în limba maternă. Această solicitare este văzută de parlamentarul bihorean drept o insultă atât la adresa românilor, cât şi a maghiarilor.

"Ei nu-şi bat joc de români numai, ci şi de maghiari. Pentru că ce vor să spună cu asta: că maghiarii din România nu au inteligenţa necesară să înveţe două limbi", susține Cristian Bodea, senator PNL de Bihor.

Cristian Bodea este de părere că propunerea UDMR va trece cu ajutorul PSD, chiar dacă a primit aviz negativ din partea mai multor comisii. Acest lucru va duce, spune senatorul, la obligarea instituţiilor să angajeze vorbitori de limba maghiară.

„Ţinând cont că sunt limitate angajările, va fi dat afară un român. De ce statul român trebuie să angajeze mii, zeci de mii de maghiari, doar ca nişte săteni din Valea lui Mihai să scrie în maghiară şi nu în română, limba statului în care locuiesc?"

Senatorul PNL de Bihor anunţă că va răspunde propunerii UDMR cu un alt proiect legislativ. Prin acesta va propune angajarea în toate satele în care minorităţile depăşesc 20 de procente din numărul locuitorilor a unui psiholog care să îi consilieze pe maghiarii care au probleme cu folosirea limbii române. Bodea susţine că va mai propune că, bianual, membrii UDMR să fie controlaţi de un psiholog.

Liderii UDMR susțin că tema lansată de senatorul liberal este menită să ascundă eșecul din alegeri a PNL.

„Merge pe trendul șovin-naționalist al lui Jean-Marie Le Pen, pentru că altfel nu pot cataloga un asemenea gest prin care trimite persoane la psiholog pentru că doresc să aibă în România toate drepturile prevăzute în tratatele europene pe care România le-a semnat", răspunde Odon Szabo, președintele executiv al UDMR Bihor.

reporter: Laura Breb
operator: Gabor Szilagyi

editor web: Adrian Laboș