Sari la conținut

Sezonul cozilor la frontiera româno-maghiară

Așteptare cu repetiție pentru șoferii de camioane care au tranzitat marți vama Borș, spre Ungaria. Camionagiii au așteptat chiar și patru ore la ieșirea din țară, după ce polițiștii au verificat actele și marfa și le-au făcut un alcooltest. În urmă cu o săptămână, coada a fost de aproape 9 kilometri, iar timpul de așteptare a fost de 300 de minute.

Marți dimineață, coloana de camioane pe sensul de ieșire din țară prin vama Borș. se întindea pe 5 kilometri, iar timpul de așteptare era de 200 de minute. Astfel de probleme sunt tot mai frecvente de la începutul lunii aprilie, când s-au înăsprit controalele la granițele Spațiului Schengen.

Claudiu Mihuț, reporter Digi24 Oradea: "Din 7 aprilie fiecare persoană care intră sau iese din țară este controală de două ori atât de polițiștii de frontieră români cât și de cei maghiari. În plus, pentru șoferii de autocamioane au fost dispuse controale pentru depistarea consumului de alcool la volan."

Şofer: "Spun că sunt controale, dar eu cred că nu fac nimic, doar că ne verifică în baza de date, se plimbă pe lângă camion; măcar dacă ar deschide să controleze ceva."

Şofer: "Înainte stăteam 3 ore; acum stăm 6-7 ore, programul se duce."

Miercuri la amiază timpul de așteptare la camioane în vama Borș depășea 200 de minute. Întârzierile îi afectează pe șoferi.

"Ne încurcă foarte mult din cauza programului, nu pentru marfă neapărat, sunt amenzi foarte mari și în afară și în România."

Pe lângă timpul lung de așteptare, camionagiii se plâng că unii șoferi depășesc coloană și intră în față

"Eu stau de azi dimineață să vină să mă depășească, să intre în față nu e corect."

"Există și certuri, înjurături pe stație, dar nu le pasă."

Poliţiştii de frontieră le recomandă şoferilor să folosească toate punctele de trecere din vestul ţării şi să consulte aplicaţia online care prezintă timpii de aşteptare din fiecare vamă.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş