Sari la conținut

Sezonul uniformelor. Mii de piese vestimentare ies din atelierele de confecţii din Oradea

"Vacanţă" şi "concediu" sunt cuvinte care în lunile de vară nu regăsesc în vocabularul  angajaţilor atelierelor de confecţii şi uniforme şcolare. Pentru ca elevii să aibă o apariţie vestimentară impecabilă, croitoresele muncesc de zor. Numai în această perioadă din mâna lor ies mii de tricouri, rochiţe şi pantaloni. Timp liber nu au nici comercianţii care îi aşteaptă pe părinţi cu raioanele pline de rechizite.

În atelierul de confecţii al Alinei Buda se lucrează intens încă din luna iunie, de când s-a terminat anul şcolar. Au fost luate măsurile elevilor de la 20 de şcoli din Bihor, după care croitoresele s-au apucat de treabă. Au muncit fără încetare în ultimele trei luni, timp în care au realizat în jur de cinci mii de piese vestimentare.

"Am făcut faţă pentru că s-au făcut foarte multe uniforme în avans. Se face o anumită cantitate de mânecă scurtă şi mânecă lungă şi atunci în momentul în care începe şcoala, la şcolile care deja le avem şi avem contractul se livrează şi atunci e mult mai uşor", explică Alina Buda.

Elevii sunt nerăbdători să afle cum va arăta noua uniformă. Printre ei se află Anastasia Paruş. Fetiţa învaţă la şcoala Dacia din Oradea şi e foarte mulţumită de modelul propus: "Mie îmi place ideea de unfiormă. Este confortabilă şi se asortează cu pantalonii albaştri."

"Modelul a fost unul care am crezut noi că este cel mai frumos, cel care să fie acceptat şi de elevi şi de părinţi. A fost o bluză crem cu dungi albastre şi un pulover cu dungi crem", spune Florian Hava, directorul şcolii Dacia din Oradea.

Culoarea uniformei nu e însă pe placul tuturor părinţilor.

"- Preţul e ok, modelul nu îmi place. Mi-aş fi dorit altă culoare, dar..
- Ce culoare aţi fi preferat?
- Albastru, pentru băieţi", recunoaşte Simona Ardelean.

Pentru că nu au de ales părinţii trebuie să se conformeze. Pentru un tricou cu mânecă scurtă ei vor plăti 35 de lei, iar pentru unul cu mânecă lungă 40 de lei. Preţul unui sarafan poate să ajungă, în funcţie de complexitatea modelului, şi la 70 de lei.

Pregătite de începerea noului an şcolar sunt şi marile magazine. Printre ofertele de neratat se află ghiozdanul echipat cu tot ce are nevoie un şcolar şi care costă 29 de lei. Însă preferinţele elevilor pot duce preţul unui ghiozdan chiar şi la 300 de lei.

În ceea ce privesc rechizitele, cel mai ieftin caiet, de 48 de file costă 89 de bani, în timp ce preţul unui caiet de 72 de file porneşte de la 1 leu şi 89 de bani. Pixurile se găsesc începând de la 70 de bani, iar acuarelele, de pildă, costă între 3 lei şi 30 de lei.

Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiţă