Sfaturi pentru perioada de caniculă

Data publicării:
caldura 120814

Când soarele de vară transformă oraşele în adevărate cuptoare, în care temperaturile la nivelul asfaltului încins depăşesc chiar şi 50 de grade, a ieşi în vipia de afară devine o acţiune periculoasă pentru mulţi orăşeni.

"Există risc de arsuri solare, arsuri ale pielii şi de insolaţie", confirmă dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

"Ce poate să mai apară încă aşa frecvent, vara, la transpiraţii abundente, este tetania latentă, spasmofilie, lipsa de calciu şi magneziu", a completat dr. Valentin Pantea, medic de familie.

Ca astfel de probleme să fie evitate, medicii ne cer să respectăm un set minim de reguli.

"Să evite orele 11-17, să îşi protejeze capul cu o pălărie sau basma, să poarte îmbrăcăminte de culoare deschisă, din bumbac de preferinţă", spune dr. Daniela Petrişor, managerul Serviciului de Ambulanţă Bihor.

"Să nu consumăm în perioada asta călduroasă carne, pentru că organismul metabolizeaza mai greu", ne sfătuieşte Livia Măduţa, asistentă.

Temperaturile caniculare le creează probleme şi comercianţilor din pieţe, nevoiţi să îşi protejeze marfa.

Specialiştii recomandă limitarea utilizării aparatelor electrocasnice şi a luminilor artificiale şi să nu fie folosite ventilatoarele dacă temperatura exterioară a depăşit 32 grade. În schimb, aparatul de aer condiţionat este bine să fie fixat pe o temperatură cu cel mult 5 grade sub cea ambientală.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri