Sari la conținut

Sfaturile medicilor | Cum să ne ferim de viroze

Răcirea bruscă a vremii din ultima perioadă a venit "la pachet" cu cele mai frecvente afecţiuni de sezon, virozele respiratorii. În Bihor, numai în prima săptămână din octombrie, peste patru mii de persoane au ajuns la medic. Specialiştii ne învaţă cum să ne ferim de îmbolnăviri, dar şi ce să mâncăm ca să ne întărim sistemul imunitar.

Viroza - sau răceala, cum este cunoscută popular - este o infecţie acută uşoară, ce afectează nasul şi gâtul. Strănutul, nasul înfundat, febra şi dureri de cap sunt câteva dintre simptome.

În Bihor, în prima săptămână din această lună au fost consemnate aproape 4200 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii, cu 650 mai multe decât în perioada similară din 2016.

"Condiţiile atmosferice au fost diferite în acest an faţă de anul trecut şi este posibil ca aceasta să fie una dintre cauzele care au determinat numărul mai mare de îmbolnăviri prin infecţii acute ale căilor respiratorii în judeţul Bihor", susţine dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Medicii spun că îmbolnăvirile pot fi evitate dacă respectăm câteva reguli simple.

"Primul lucru este interzicerea expunerii la populaţia infectată, izolarea pacientului, şi bineînţeles expunerea la temperaturi normale, între 18 şi 21 de grade, nu la hipertermie”, atrage atenţia dr. Amorin Popa, medic specialist.

Alimentaţia trebuie să conţină vitamine şi minerale, motiv pentru care sunt indicate legumele, fructele şi chiar seminţele.

„Este indicat ca măcar o masă pe zi să avem cu alimente crude, preparate pe bază de uleiuri organice pentru a avea în alimentaţie sursa de grăsimi saturate sănătoase", ne sfătuieşte Lioara Ciugudean, nutriţionist.

Fiecare persoană are propriile reguli pe care le respectă ca să nu cadă victimă a infecţiilor de sezon.

"Mă îmbrac adecvat, când îi mai rece mă îmbrac mai gros, când e mai cald, mă dezbrac, dar schimbarea asta de temperatură bruscă nu prea e bună, asta ne face să răcim."

"- Fac un duş rece ca să-mi reactivez sistemul imunitar, este foarte sănătos.
- Doar atât?
- Merg să alerg seara, chiar şi când e frig. Şi îmi iau o sticlă de apă fierbinte cu ginger proaspăt, întotdeauna ajută."

"Încerc să consum cât mai multe citrice şi cu ceaiuri şi mă feresc de orice sau de mulţime unde observ că cineva are gripă."

Sub nicio formă să nu vă trataţi acasă fără să fi fost consultat de un medic, spun specialiştii.

"Antiinflamatoarele şi tratamentul simptomatic cu antitermice, antitusive vor trebui să rezolve cazul", încheie dr. Amorin Popa.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă