Sfinţirea bucatelor, obicei de Paştele catolic

Data publicării:
cos cu flori

În fiecare an, în Sâmbăta Mare a Paştelui catolic, Rozalia Lakatos pregăteşte un coș cu felurite bucate pe care îl duce în noaptea de Înviere la biserică. Odată așezate, ouăle, cozonacii şi vinul au fost acoperite cu cel mai frumos ștergar, simbol al prețuirii sărbătorii pascale.

"De aia e ou fiert și șuncă și cozonac pentru că, de obicei, mai ales pentru bunicii noștri și străbunicii noștri, cozonacul era mâncarea de dimineață, cu cafea, cu lapte, cu un ou, slănină sau șuncă", spune Rozalia Lakatos.

Gospodinele sunt atente la toate detaliile. Ouăle roşii sunt pregătite din timp, după un obicei străvechi.

"Pregătim niște ornamente florale și, cum zicem noi, este pomul împodobit cu ouăle și avem niște ouă încondeiate și desenate cu mâna."

Cumnata lui tanti Rozi, Maria Orlovszki își amintește că tradiția sfinţirii coşului cu bucate se păstrează şi în familia sa.

"Eu îmi amintesc de mic copil că bunica ducea mâncarea la biserică pentru a sfinți și după aceea mama și după am moștenit eu."

Acest obicei vechi este un simbol al înnoirii aduse de Mântuitorul Iisus Hristos, spun preoţii catolici.

"În același semn al reînnoirii, reînnoire spirituală, dorim să binecuvântăm și bucatele cu care ne hrănim și fizic. Lumina Învierii practic pătrunde toată existența noastră", a remarcat Laszlo Bocskei, episcopul romano-catolic de Oradea. 

După ce au fost sfințite, preparatele au fost puse pe masa în jurul căreia, de Paşte, se adună întreaga familie.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri