Și proprietar, și „șef” de șantier | Românii îşi construiesc singuri casele

Data publicării:
AGERPRES constructii muncitor
Muncitori în construcții. Foto: Agerpres

Românii preferă să își construiască singuri casele în locul celor cumpărate “la cheie”. Jumătate din șantierele rezidentiale din România, identificate în 2017 de IBC Focus, erau conduse chiar de proprietari. Aceștia își împart timpul între slujba de peste zi, comenzile la furnizori și vizitele dese pe șantier pentru a verifica stadiul lucrărilor. Spun că în felul acesta economisesc bani și stiu exact și ce materiale se folosesc.

Pe Ovidiu Bîrle l-am găsit pe șantier, printre muncitori. Construiește, în regie proprie, două case a câte 180 metri pătrați fiecare pe care, ulterior, intenționează să le vândă. Pentru partea de structură a apelat la o firma specializată, iar de partea de finisaje se va ocupa chiar el și angajații firmei sale.

"Este în regie proprie. Practic, nu e complicat pentru că firma constructoare e și o cunoștință și suntem, cumva, ca și în familie. Mai complicat e cu oamenii, cu muncitorii, cu meseriașii, să zic așa, nu prea se găsesc", spune Ovidiu Bîrle.

Potrivit unui studiu realizat de IBC Focus, în 2017, din 2325 de șantiere rezidențiale (case unifamiliale din România), 1067, sau altfel spus, 46% sunt realizate în regie proprie.

"Jumătate din românii care își construiesc case la ora actuală fac acest lucru în regie proprie. Ce înseamnă asta?! Înseamnă că ei se ocupă de tot ce înseamnă achiziție de produse, contractare de servicii și furnizori și așa mai departe", susţine Mihaela Ghiorghiu, specialist online și PR IBC Focus.

"Știți cum e și cu firmele astea? Nu ai încredere în ele. Vin, îți fac, se duc în altă parte…așa că mai bine îți faci pe cont propriu", spune proprietarul unei case construită în regie proprie.

"Vedeți că noi suntem mai săraci, vorba aia, optăm pentru bani puțini, facem câte un pic și tot așa. Deci în regie proprie e mai ieftin", consideră altul.

Studiul realizat de IBC Focus a fost întocmit pe baza unui număr total 2791 de case unifamiliale din întreaga țară dintre care 466 nu au, în momentul de față, un antreprenor general stabilit, șantierele fiind doar la stadiul de proiectare.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri