Siguranţă sporită pe aeroporturi. E nevoie de încă o mie de specialişti pe cele 16 aeroporturi din ţară

Data publicării:
siguranta aeroporturi

Peste o mie de specialişti vor fi angajaţi în următorii patru ani pe aeroporturile din ţară. Este una dintre măsurile pe care autorităţile le iau în contextul creşterii continue a traficului aerian şi a numărului de călători, dar şi ca protecţie faţă de potenţiale ameninţări teroriste. În plan mai sunt trecute modernizarea aeroporturilor şi achiziţionarea unor echipamente de securitate.

Statisticile oficiale arată că traficul aerian în România a crescut de zece ori în ultimele două decenii. Numai în acest an au fost înregistraţi peste 15 milioane de pasageri.

David Ciceo, preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România: "O creştere foarte mare cum o cunosc toate aeroporturile din România, mai ales cel din Oradea pentru anul viitor, înseamnă un mare risc pentru siguranţă şi securitate."

La aceasta se adaugă şi posibilitatea ca aeroporturile româneşti să devină puncte de frontieră ale spaţiului Schengen, dacă ţara noastră va fi acceptată în spaţiul comunitar. Sunt tot atâtea motive pentru care autorităţile din domeniul aeroportuar discută planuri de modernizare şi extindere a sistemelor de securitate de pe aerogările naţionale.

Gheorghe Pasc, directorul general al Aeroportului Internaţional Oradea: "Dacă în primăvara lui 2017 ţara noastră va fi acceptată, va fi o mare responsabilitate pentru aeroporturi atât pe linie de siguranţă, cât şi pe linie de securitate."

Responsabilii din domeniul transportului aerian susţin că e nevoie atât de angajarea de specialişti, cât şi de achiziţionarea de echipamente de securitate şi modernizarea infrastructurii.

David Ciceo, preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România: "În primul rând este vorba de personal. Este nevoie de peste o mie de angajaţi de specialitate."

Gheorghe Pasc, directorul general al Aeroportului Internaţional Oradea: "Aeroporturile au un rol foarte important în modernizarea infrastructurii şi a dotării cu aparatură specifică, remodernizarea acestor aeroporturi."

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor au dat asigurări că vor căuta fonduri pentru sprijinirea aeroporturilor în demersul de-a spori măsurile de siguranţă.

Mihail-Victor Ionescu, director general în cadrul Ministerului Transporturilor: "Se va analiza în viitorul apropiat posibilitatea ca Ministerul să intervină cu un proiect de finanţare a echipamentelor de securitate aeroportuară pentru aeroporturile regionale. (...) Vom vedea şi dacă este posibilă finanţarea de la bugetul de stat."

Problemele legate de siguranţa aviaţiei şi noile cerinţe aduse de legislaţia europeană în domeniu au fost discutate în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Aeroporturilor din România, ce se desfăşoară timp de trei zile în Băile Felix. La întâlnire iau parte atât preşedinţi ai consiliilor judeţene care au în subordine aeroporturi, cât şi reprezentanţii ai Ministerului Transporturilor, ROMATSA, Autorităţii Aeronautice Civile Române şi ai unor companii aeriene.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri