Simboluri din alte vremuri, prin localităţile din Bihor

Data publicării:
simboluri

Trecem pe lângă ele aproape zilnic, dar puţini mai ştim ce reprezintă. Vorbim despre simboluri ale unor vremuri de mult apuse, pe care le mai întâlnim pe construcţii ori pe monumente aflate în mai multe localităţi din Bihor. Printre ele, steaua roşie ori secera şi ciocanul, aflate pe obeliscuri ridicate în memoria soldaţilor sovietici căzuţi în luptele din al doilea război mondial.

Steaua roşie, secera şi ciocanul - sunt simbolurile care se regăsesc pe un obelisc negru amplasat în cimitirul oraşului bihorean Salonta. E locul unde zeci de soldaţi ai armatei sovietice îşi dorm somnul de veci.

"În '44 (...) la sfârşitul lui septembrie şi începutul lui octombrie erau mari lupte la Salonta şi în jurul Salontei au căzut foarte mulţi soldaţi. De aceea avem atât de multe monumente", susţine Andrei Danielis, fost profesor.

Un monument similar există şi în centrul oraşului. Cei mai în vârstă ştiu traduce inscripţia de pe acesta.

"Veşnică slavă eroilor căzuţi pentru libertatea şi pentru independenţa ţării noastre."

"- De ce s-a pus tocmai aici monumentul eroilor sovietici ?
- Căpitanul care conducea Salonta în acest timp a stat aici, într-o casă cu un etaj", dezvăluie fostul dascăl.

Profesorul salontan îşi aminteşte momentul când au fost aduse cele două monumente: "Mi se pare în '45-'46 au fost aduse. Sovieticii se mândresc că ei ne-au eliberat. Eliberarea acesta a adus comunismul, dar ce să faci? Au trecut şi acei 45 de ani..."

În schimb, tinerii trec pe lângă aceste monumente fără să ştie ce reprezintă.

"- Ce reprezintă monumentul din parc?
- Nu ştiu.
- Ce reprezintă steaua roşie?
- Nici asta nu ştiu."

Conform convenţiilor internaţionale, Federaţia Rusă a întreţinut vechile monumente şi le-a refăcut după ce vremea a şters inscripţiile.

"Statul rus a adus muncitori a pregătit proiectul şi în 2-3 luni au reabilitat tot spaţiul de acolo, după care şi cel din centrul oraşului", spune Laszlo Torok, primarul Salontei.

Steaua roşie, în cinci colţuri, poate fi observată şi pe o pasarelă din Oradea. Tinerii nu mai ştiu ce reprezintă.

"- Nu ştiu.
- Nu aveţi idee ce reprezintă? Ce simbol ar fi?
- Nu."

Monumente dedicate soldaţilor sovietici căzuţi în cel de-al doilea război mondial au fost ridicate în mai multe localităţi din Bihor.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri