Sinagoga Ortodoxă din Oradea, redeschisã la final de Șabat

Data actualizării: Data publicării:
SINAGOGA

A fost sărbătoare în cadrul comunităţii evreieşti din Oradea. Alături de oaspeţi din ţară şi din străinătate, membrii acesteia au sărbătorit ieşirea din Şabat prin redeschiderea Sinagogii Ortodoxe de pe strada Mihai Viteazul. Unul din cele mai frumoase lăcaşuri de acest fel din România a fost deschis publicului după ce în ultimii opt ani a fost supus unor lucrări de reabilitare.

Ceremonia a început dupã sâmbãtã seara cu ritualul specific ieșirii din Șabat. Sãrbãtoarea a avut loc în Sinagoga Ortodoxã de pe strada Mihai Viteazul, unde lucrãrile de reabilitate sunt finalizate în proporție de 95%. Construitã la finalul secolului al XIX-lea, aceasta a fost redeschisã publicului dupã opt ani de lucrãri de refacere. Clãdirea i-a impresionat pe toți cei care i-au trecut pragul.

"La Oradea avem o bucurie extraordinară să reintrăm, după mulți ani, în această splendidă sinagogă ortodoxă. Astăzi primește lume multă într-o haină nouă", a spus Aurel Vainer, președintele Comunităților Evreiești din România.

"Este o mare bucurie să ne regăsim din toată lumea în sinagoga din Oradea, după zece ani în care am privit spre ea cu gândul la ziua de azi", a completat un participant.

Invitat la sãrbãtoarea de la Oradea, fostul ministru de Finanțe al Israelului, Yair Lapid (foto sus, în dreapta), a povestit cum și-a cãutat mormintele înaintașilor sãi, care au fost români.

"În drum spre Oradea, m-am oprit într-un sătuc din care provine familia mea. Cântecele pe care le-am auzit în seara aceasta ajung sigur până în ceruri. Iar străbunicii mei, comerciantul și rabinul, vă ascultă astăzi și zâmbesc."

Tot în Sinagoga Ortodoxã, evreii și invitații lor din țarã și din strãinãtate au marcat memoria laureatului premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel.

"Am deschis un program dedicat memoriei lui Elie Wiesel, care a fost un mare om de cultură, un intelectual puternic și un om de mare omenie, laureat al premiului Nobel pentru pace, originar din Sighet", a precizat președintele Comunităților Evreiești din România.

În cadrul manifestărilor de la Sinagoga Ortodoxă a fost investit noul prim-rabin al României. Rafael Schaffer a emigrat în Israel în anii '70 şi s-a reîntors în România în 2011.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri