Soba de teracotă, unica sursă de încălzire pentru aproape jumătate din şcolile Bihorului

Data actualizării: Data publicării:
scoala gura sobei

Mii de elevi din Bihor învaţă în clase încălzite la fel ca pe vremea bunicilor. Aproape jumătate dintre clădirile din județ au o singură sursă de căldură: soba de teracotă. Mai grav este faptul că peste o sută de imobile nu au nici măcar autorizaţie de securitate la incendiu.

În mediul rural, "săptămâna altfel" are conotații diferite față de oraș. Înghesuiți în săli mici, încălzite cu sobe de teracotă, copiii învață despre alimentația sănătoasă și se întrec în jocuri de societate.

De încălzire se ocupă un cadru didactic, care aduce aduce lemnele tăiate şi le aruncă într-o sobă de teracotă veche de peste 50 de ani. La prima folosire din acest sezon rece, soba i-a dat mari bătăi de cap.

"- Chiar dacă soba aceasta a fost curăţată înainte de a începe anul şcolar, nu ne-am dat seama dacă funcţionează decât când a venit frigul şi am fost nevoiţi să facem foc  -atunci a ieşit fum. E vorba de gazul care îl emană şi fumul nu se putea sta în sală.
-Putea afecta copii?
-Da, da", confirmă Maria Ungur, directoarea şcolii din Copăcel.

Şcoala din satul Bucuroaia, ridicată în 1964, nu a fost niciodată reabilitată. Clădirea nu are autorizaţie de securitate la incendiu, însă legea nici nu impune acest lucru, pentru că a fost ridicată înainte de 1990. În loc de norme, copiii au însă parte de reguli clare.

"Să nu cadă jar din sobă, copiii să nu se joace prin preajma sobei şi să se întâmple accidente. Se atinge de sobă, îi poate lua foc fâşul intră în panică", atrage atenţia Mariana Rusu, profesor de limba română la şcoala din Bucuroaia

Situația din satul Bucuroaia nu este singulară în județul Bihor. Aproape jumătate dintre ele se încălzesc și acum cu sobe de teracotă, iar multe dintre ele nu au sau nu necesită autorizație de securitate la incendiu.

"În Bihor sunt 847 de clădiri. Dintre acestea, centrală proprie pe lemne au 401, centrală pe gaz 58, centrală cu combustibil lichid 20. Centrale pe curent - două, iar unitățile de învăţământ sau clădirile cu sobe sunt în număr de 366 - aproximativ 40% din total", susţine Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bihor.

"În judeţul Bihor în momentul de faţă funcţioneză în jur de 850 de clădiri în care sunt activităţi de învâţământ. Din cele 850 de clădiri, 117 nu deţin autoritaţie de securitate la incendiu", a detaliat colonelul Alin Nemeş, şeful Inspecţiei de Prevenire a Incendiilor din cadrul ISU Crişana.

Dacă la țară, sobele de teracotă sunt ceva normal, părinţii din mediul urban spun că ar trebuit înlocuite cu sisteme mai moderne.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri