Soluții antifumat. Dacă nu respectă legea, patronii riscă închiderea localului

Data publicării:
fumatori

Interzicerea fumatului în spațiile publice acoperite îi face pe administratorii localurilor să ia în considerare soluţii... estivale, cum ar fi deschiderea teraselor. În ciuda temperaturilor scăzute, ospătarii se văd nevoiți să scoată din depozite umbrelele de soare, scaunele și mesele.

"Nu vom mai da nici scrumiere și vom informa toți clienții că nu vor avea voie să fumeze. Vom scoate terasele mai repede decât în oricare an pe motivul ăsta și o să ne gândim la niște meniuri noi, speciale create", explică Linda Șereș, administratoarea unei cafenele.

Tot pentru a nu pierde clienți, unii patroni au început lucrări de reamenajare, chiar dacă asta înseamnă cheltuieli suplimentare.

"Se extinde, se vor pune canapele și pentru cei care vor fuma să se simtă confortabil. Până atunci am găsit o modalitate, pentru că am amenajat un mic spațiu pentru a ieși să se fumeze", spune Kinga Akom, ospătară la un restaurant.

Din cauza locului în care se află localul, unii administratori sunt puşi în imposibilitatea de a face ceva. Chiar dacă recunosc că mai bine de două treimi dintre clienţi sunt fumători, vor fi nevoiți să îi poftească în stradă.

"Este spațiu închis și sub pasaj (pasajul Vulturul Negru - n.n.) și cine va dori să fumeze va fuma în afara pasajului, pe Alecsandri sau pe Independenței", susţine Bogdan Hodișan, administratorul unui pub.

Legea antifumat intră în vigoare în noaptea de miercuri spre joi. Din acel moment Poliția Locală va intra în acțiune.

"Polițiștii locali vor începe verificare în teren a tot ce înseamnă localuri, restaurante, baruri, cluburi pentru a se vedea dacă se respectă legea antifumatului și pentru a le aduce la cunoștință noile reglementări legale", a transmis Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Din 18 martie vor fi aplicate sancţiuni.

Amenda pentru un fumător va porni de la 100 de lei și va ajunge la 500 de lei. Administratorii care permit fumatul în localuri riscă amenzi graduale: 5 mii de lei la prima abatere și 10 mii de lei plus suspendarea activității pe o perioadă determinată la a doua abatare. La a treia vor plăti 15 mii de lei și le va fi retrasă autorizația de funcționare.

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri