Şosele de centură doar pe hârtie

Data publicării:
plan sosea ocolitoare Alesd

Orașul Aleșd are o populație ce trece cu puțin de 10 mii de locuitori. Este, însă, tranzitat zilnic de un număr aproape dublu de maşini.

"În condiții normale sunt peste 18 mii de mașini în 24 de ore, iar vara sunt peste 25 de mii. E un blocaj total, se face coadă de 2-3 kilometri", spune Zeno Țipțer, primarul orașului Aleșd.

Oamenii spun că aglomerația și zgomotul îi sufocă.

"Circulă cam prea multe camioane."

"Ar fi bine de ar fi o centură, cel puțin pentru circulația camioanelor cam blochează circulația, încurcă."

Planuri există încă din 2013. O şosea lungă de 9 kilometri ar urma să ocolească oraşul prin sud. Lucrările costă 244 mililioane de lei, dar banii nu au mai venit deşi au fost promişi.

"La începutul anului 2014 s-a primit informația că aceste două centuri au adjudecat câștigătorul. Din păcate, la acest moment Ministerul Transporturilor ne spune că finanțarea care a fost asigurată inițial prin programul POS Transporturi în acest moment nu mai este de actualitate", a explicat Horia Carțiș, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bihor.

Proiectul "Construcţia Varianta de Ocolire Aleşd, Lot 1, Aleşd Sud" a fost introdus în lista proiectelor de rezervă şi are buget asigurat pentru anul 2015. (...) Se estimează că ordinul de începere va fi dat în trimestrul III 2015. Pentru "Construcţia Varianta de Ocolire Aleşd, Lot 2, Aleşd Nord" nu este asigurată, la această dată, sursa de finanţare. - răspunsul CNADNR la solicitarea Digi24.

O situație similară este în Ștei, oraş situat pe drumul dintre Oradea și Deva. Primăria a pregătit realizarea unei centuri ocolitoare de 7,6 kilometri, a început exproprierea terenurilor și a dat hotărâri de consiliu prin care 3 poduri si porțiuni de drum să fie predate constructorilor.

"Din câte știm noi licitația a fost atribuită și ar trebui să înceapă lucrările. Din punct de vedere a fondurilor prinse în buget pentru acest an, nu avem informații", susţine Gheorge Balaj, primarul orașului Ștei.

Nimeni nu ştie însă când vor începe lucrările.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri