Sari la conținut

Specialişti în protezare din Oradea participă la misiuni umanitare în Ucraina

Specialiștii unui centru de ortezare-protezare din Oradea s-au hotărât să vină în ajutorul unui soldat care și-a pierdut un picior în timpul războiului din estul Ucrainei. Singura șansă a acestuia de a duce o viață normală este o proteză modernă.

"Acum în Ucraina este și conflict armat. Sunt oameni care își pierd picioarele din cauza exploziilor, din cauza războiului. Nivelul lor de protezare este inferior României și atunci ne-au chemat să îi învățăm", explică Jaco du Plessis, coordonatorul centrului de protezare şi ortezare.

Pentru orădenii specialiști în ortezare-protezare nu este prima misiune de acest fel. În ultimii 10 ani au fost în Haiti, Irak şi Filipine pentru a reda șansa unei vieți normale celor care au suferit accidente sau au fost victimele războiului.

"În Haiti când am fost, după cutremur, în prima fază am întâmpinat greutăți atât diplomatice, birocratice, cât și de infrastructură. În primul rând a trebuit să găsim apă potabilă, curent electric. Toate aceste lucruri lipseau. Am început să căutăm o echipă de localnici, pentru că era evident că noi nu vom putea sta foarte mult timp și că vor trebui ei să facă tot ce a trebuit noi să facem", povesteşte Iosif Pop, tehnician ortoped.

Toate campaniile umanitare ale specialiştilor din Oradea sunt sprijinite financiar de sponsori, iar serviciile medicale şi trainigurile cu personalul medical sunt gratuite.

Adrian Pleș, tehnician ortoped: "Oamenii, în general, sunt la fel peste tot unde te-ai duce. Ceea ce îi face diferiți este o situație de moment: una economică, una politică, una conflictuală. Sper că în spatele nostru am lăstat ceva palpabil, ceva de valoare, o bucurie în același timp."

La sfârșitul lunii august, tehnicienii ortopezi vor pleca în estul Ucrainei. Ei vor face o proteză demonstrativă, după care se vor întoarce în ţară, împreună cu trei tehnicieni locali. Aceştia vor fi instruiţi timp de mai multe luni la centrul din Oradea.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiță