Sari la conținut

Spectacolul primăverii | Au înflorit magnoliile în Oradea

Natură oferă un spectacol de culoare şi frumuseţe în aceste zile, în Oradea. Şi asta prin intermediul magnoliilor din parcul Palatului Baroc, care au înflorit o dată cu încălzirea vremii. Localnicii nu pierd ocazia de a le admira sau de a le fotografia. Şi în Piaţa Unirii au înflorit cele zece magnolii plantate acum doi ani.

"Am venit să profit de magnolii, că sunt foarte frumos înflorite şi chiar ies nişte cadre faine", spune Cristian Deliman, fotograf.

"Temperaturile de peste 20 de grade înregistrate în ultimele zile în Oradea au transformat parcul Palatului Baroc într-o adevărată atracţie pentru turişti şi pentru orădeni. Au înflorit magnoliile, iar pentru oameni a devenit un obicei ca în fiecare an să vină în parc, să le admire, să le fotografieze şi să se bucure de privelişte", susţine Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

"E excepţional de frumos, nemaipomenit de plăcut, un timp frumos, parcul este frumos", se bucură un trecător.

"Sunt de 40 de ani în Oradea şi în fiecare primăvară vin să văd magnoliile din Palatul Episcopal, din curtea Palatului Episcopal. Cred că sunt simbolul trezirii naturii la viaţă."

"Ea s-a climatizat foarte bine la noi, o avem în parcurile şi grădinile din toată ţara, deşi în România a apărut târziu, ca să spun aşa, la sfârşitul secolului al XX-lea. Este o floare care simbolizează certitudinea, eternitatea. La noi este asociată cu viaţa", explică Lavinia Raţiu, profesor de botanică.

Magnolii înflorite mai sunt şi în Piaţa Unirii, unde au fost plantaţi zece arbori. Amenzile pentru pentru tăierea sau distrugerea copacilor sunt situate între 1000 şi 1500 de lei.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa