Speranţe peste graniţă. Bolnavii de cancer din Satu Mare sunt trataţi gratuit şi imediat în Ungaria

Data publicării:
radioterapie

Medicii din Satu Mare îşi amintesc că în anii '80 aparatul de cobaltoterapie de la Spitalul Judeţean trata cazurile mai puţin grave de cancer.

"La mijlocul anilor '80, '85, acel aparat a fost scos din uz pentru că nu mai primeam acreditare de la comisia naţională de specialitate", spune dr. Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare.

Vechiul aparat nu a fost înlocuit niciodată cu unul de radioterapie. Pacienţii au fost nevoiţi să meargă la Cluj-Napoca sau la Oradea ca să se trateze. În timp, s-a dovedit că şi aceste soluţii aveau neajunsurile lor: pe lângă cheltuielile cu transportul, numărul mare de bolnavi a dus la întocmirea unor liste de aşteptare.

""De două ori am fost în Oradea", spune un pacient. "Când am fost au zis că nu avem locuri. Sunt cheltuielile mari, că merg cu maşina."

"Ei (medicii oncologi din Cluj-Napoca şi Oradea - n.n.) se luptă să servească pe fiecare, însă numărul pacienţilor creşte extraordinar", explică dr. Stelian Pop, şeful secţiei de oncologie al Spitalului Judeţean Satu Mare.

8600 de bolnavi de cancer sunt înregistraţi oficial în judeţul Satu Mare. De doi ani, 400 dintre ei beneficiază de un proiect cu fonduri transfrontaliere, câştigat de universităţile din Oradea şi din oraşul maghiar Debreţin. Prin acesta, clinica de oncologie din Ungaria a cumpărat un modern accelerator, care asigură tratamentul gratuit şi imediat pentru 1200 de bolnavi din Bihor, Arad, Satu Mare şi Sălaj.

"Procedura este foarte simplă. Pacientul aproape că nu trebuie să aştepte deloc, dacă aduce toate actele necesare referitoare la tratament", susţine Zsolt Horvath, directorul secţiei de oncologie de la Universitatea din Debreţin, Ungaria.

"Singurele cheltuieli care rămân pentru bolnavi sunt cu transportul şi cazarea", confirmă şeful secţiei de oncologie al Spitalului Judeţean Satu Mare.

"O parte dintre pacienţi rămân aici pentru tratament. Alţii fac naveta zilnic, peste graniţă", spune doctorul Zsolt Horvath.

Însă niciun efort nu e prea mare pentru sănătate, spun bolnavii. Alţii nu mai apucă să ajungă la tratament în străinătate. Lunile de aşteptare la clinicile din ţară le sunt fatale.

Proiectul transfrontalier care le permite pacienţilor români să se trateze în Ungaria se va derula până în 2016.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri