Spitalul Județean din Oradea, evaluat de specialiști în transplant din Europa

Data publicării:
delegatie transplant

Activitatea medicilor de la Spitalul Judeţean Oradea este evaluată de o delegaţie formată din trei specialişti sosiţi din Spania, care au vizitat marți secţiile spitalului. Concluziile lor vor fi transmise către Consiliul European şi vor fi folosite la dezvoltarea programului de transplant din România.

"Am ştiut că vom veni într-un spital foarte bine organizat, cu dotări bune, dar, ce este mai important, cu o echipă extraordinară și foarte devotată programului de donare de organe şi de transplant", a declarat dr. Assumpta Ricart, specialist ATI în cadrul proiectului Black Sea Area.

"Va trebui să lucreze pe baza unor sisteme de calitate, va trebui să instruiască tot mai multe persoane şi să răspândească acest exemplu în toată România şi în ţările aflate în această regiune. Cel puţin este un exemplu pentru faptul că lucrurile pot să funcţioneze în România", explică dr. Chloe Ballesté, director de dezvoltare al Instituţiei de Transplant şi Donare Spania.

Delegaţia Consiliului European a fost însoţită de reprezentantul Agenţiei Naţionale de Transplant din România, dr. Andrei Nica, care spune că Oradea e pregătită să facă şi transplanturi de ţesut: "Eu cred că atât colegii oftalmologi, cât şi colegii ortopezi sunt în stare şi vor fi capabili să execute în cadrul Spitalului Judeţean transplant tisular."

Anul trecut, în Bihor au fost făcute 29 de prelevări de organe, iar în primele săptămâni ale acestui an s-au recoltat deja organele altor cinci pacienţi.

reporter: Edina Szomoru
operator: Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri