Spitalul Judeţean din Oradea, prima clădire publică din România care are heliport

Data publicării:
heliport de sus

"Niciun spital din România nu are heliport funcțional în această conjunctură și configurație. Fiind primul heliport a fost foarte greu. (...) Este în continuare foarte greu. pentru că acum vom avea inspecția autorității aeronautice române și, fiind primul, vă dați seama că va fi foarte foarte bine controlat", a declarat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean din Oradea.

Investiția a se ridică la un milion de lei și a fost făcută pentru a scurta și mai mult timpul în care persoanele aflate în stare critică ajung pe masa de operație.

"Un pacient critic, pentru a ajunge de spitalul județean sau pentru a pleca de la "județean", parcurge 20-25 de minute cu ambulanța de la aeroport la spital. Mai sunt 5-10 minute procedurile de acces pe aeroport, sunt două transferuri de pe o targă pe alta", a explicat dr. Hadrian Borcea, șeful UPU din cadrul Spitalului Judeţean Bihor.

"Având în vedere importanța donării de organe și a centrului regional Oradea, în ce privește menținerea donatorilor și a donării de organe, heliportul este realmente fantastic de important; va scurta timpul în care aceste organe vor ajunge în centrele universitare, unde se vor transplanta", consideră dr. Carmen Pantiș, coordonatorul programului de transplant Bihor.

Realizarea acestui proiect a durat 3 ani, datorită numeroaselor condiții ce trebuie respectate.

"Sunt niște condiții speciale: tunuri de spumă, sisteme de avertizare, sisteme de semnalizare, balizajele, decantoare de hidrocarburi și alte condiții ce se impun în astfel de heliporturi", a enumerat managerul spitalului.

"Toată lumea s-a implicat în realizarea lui, ceea ce este normal, firesc. Beneficiari sunt bihorenii și nu numai", spune Claudiu Pop, prefectul de Bihor.

"Media actuală este cam de o aterizare pe zi, dar sunt zile cu trei aterizări; sunt și 3-4 zile fără nici o aterizare. Mă aștept ca în perioada următoare, în momentul operaționalizării heliportului, să ajungă la o medie de două aterizări pe zi", susţine dr. Hadrian Borcea.

Banii destinați construirii primului heliport pe un spital din România provin din sponsorizări, donații, din bugetul Ministerului Sănătății și din cel propriu al spitatului.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri