Stagiatură obligatorie după facultate. Tinerii pot primi până la 1200 de lei pe lună

Data publicării:
practica 161013

Proiectul prin care absolvenții de facultate vor fi obligați să efectueze un stagiu plătit timp de 6 luni a fost propus de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România încă din 2004. Nu a fost aprobat niciodată, din cauza neînțelegerilor legate de valoarea subvenției plătite de stat firmelor care angajează Stagiari. Acum, inițiatorii au reușit să readucă în Parlament această propunere.

"Noi am mers pe ideea de a da salariul minim pe economie firmei pentru studenții care sunt în stagiatură urmând ca firma respectivă să îi dea o retribuție mai mare studentului", explică Ioan Mintaș, prim-vicepreședintele Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România

6 luni de stagiatură, cu un salariu de 1200 de lei, lunar

Această sumă nu poate fi acordată, au răspuns finanțiștii, care susțin că bugetul nu permite o subvenție mai mare de 250 de lei pentru un stagiar. Susținătorii proiectului au înțeles situația și au modificat propunerea depusă în Parlament.

Astfel, dacă proiectul va intra în vigoare, absolvenții de facultate vor fi obligați să efectueze un stagiu plătit timp de 6 luni. Dacă practicantul este dat afară mai devreme de finalul acestei perioade, firma va fi nevoită să restituie statului toți bani, plus dobânda. Dacă patronilor nu le convine noua reglementare, despre care spun că nu le aduce beneficii financiare, pentru absolvenții de facultate vine cum nu se poate mai bine. Mai ales că ar putea primi un salariu de până la 1200 de lei.

Proiectul a trecut deja de Senat și așteaptă votul Camerei Deputaților. În prezent, doar medicii, avocații și notarii sunt obligați să treacă prin stagiatură.

reporter: Claudiu Mihuț
operator: Constantin Gheorghiță
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri