Sari la conținut

Star Wars şi Omul Păiajen, la Filarmonica din Oradea

Star Wars, Omul Păianjen, Piraţii din Caraibe sau Masca lui Zorro au fost câteva dintre peliculele ale căror piese au fost interpretate de muzicienii Filarmonicii. Dacă la cei mai mici din spectatori au prins melodiile şi secvenţele din filmele de acţiune, adulţii au fost încântaţi să audă piese din peliculele care le-au marcat adolescenţa.

"Când te duci la film nu-ţi dai seama ce muncă titanică este ca să facă banda sonoră a acelui film, să fie o orchestră, o asemenea orechestră mare care să însoţească filmul respectiv."

"- Ai mai văzut un astfel de show? - Nu exact ca şi acesta, dar îmi place muzica de film, deci e bine."

"- Aţi mai veni la un astfel de concert? - Da, sigur, sigur o să mai venim."

Ideea organizării unui concert însoţit de proiecţii din filme i-a aparţinut dirijorului maghiar Werner Gabor. Invitatul din Budapesta are la activ peste 20 de evenimente de acest gen.

"De ce îmi place să fac asta? Pentru că reuşesc să adun într-o sală şi oameni care altfel nu ar veni la concert. Dacă îndrăgesc aceste melodii şi aud live cum sună o orchestră simfonică, atunci s-ar putea să îţi dorească să asculte şi un Mozart sau un Beethoven", spune Werner Gabor, dirijor.

"Ne place foarte mult să cântăm astfel de muzică, dar tot clasică. Şi prin muzica clasică şi, chiar dacă am avut multe elemente de jazz sau de rock and roll, cred că impresiile au fost aceleaşi cu ale publicului, adică foarte plăcute", consideră Kalman Nagy, concert maestru.

Pentru cei care nu au reuşit să ajungă la concert, orchestra Filarmonicii pregăteşte un bis în această seară, de la ora 19.

Reporter: Diana Grad
Operator: Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboş