Sari la conținut

Staţiunea Ocna Şugatag din Maramureş atrage mii de turişti în fiecare an

Atestată documentar în 1360, staţiunea Ocna Şugatag a cunoscut o puternică dezvoltare în ultimii ani. Zeci de pensiuni au apărut în zonă şi majoritatea dintre ele pun la dispoziţia turiştilor bazine cu apă sărată.

"Din cele 36 de pensiuni, 16 au piscinele lor. Asta înseamnă bunăstare, asta înseamnă venit", spune Mihai Ivasuc, primar localităţii.

Baza de la Ocna Şugatag funcţionează de peste 40 de ani, iar acum le oferă turiştilor cinci bazine cu apă sărată, dintre care două sunt de interior, cu apă încălzită la 37 de grade. Apa sărată se extrage dintr-o veche mină inundată aflată la o adâncime de 200 de metri.

"Am venit tocmai din Belgia, stau la nişte prieteni care mi-au prezentat apele de aici şi mă simt foarte bine", spune un turist.

"Recomand tuturor să vină aici. E foarte bine, plăcut, apă sărată, apă dulce."

Pe lângă efectele benefice ale apei sărate, turiştii se pot delecta cu preparatele pregătite de proprietarii de pensiuni, care încearcă să menţină specificul local al mâncărurilor.

"Avem în fiecare duminică la meniul zilei mămăligă cu coaste şi cârnaţi şi mămăligă cu brânză de oaie."

Staţiunea Ocna Şugatag se poate vizita pe tot timpul anului, pentru că baza de tratament este deschisă şi în sezonul rece.

reporter: Ana Maria Georgescu
operator: Krisztian Kosa
Editor web: Adrian Laboş