Sari la conținut
News Alert

Statuia lui Gojdu, uitată printre buruieni, la ştrandul Ioşia

Din mijlocul oraşului, mutată într-un ştrand, printre buruieni. Este soarta statuii din Oradea a lui Emanuil Gojdu, care anul trecut a fost luată din Piaţa Unirii, odată cu reabilitarea zonei centrale a municipiului. A ajuns în incinta ştrandului din Ioşia, unde specialiştii Direcţiei de Cultură Bihor au găsit-o acum câteva zile, acoperită de vegetaţie. A fost motivul pentru care municipalitatea a fost amendată cu patru mii de lei.

Amplasată în Piaţa Unirii în 1989, statuia avocatului care a luptat pentru drepturile românilor din Transilvania a fost demontată în luna martie a anului trecut. Nu mai era cuprinsă în proiectul de refacere a zonei centrale a oraşului, au justificat autorităţile decizia. În trei bucăţi, monumentul a fost dus în incinta ştrandului Ioşia.

"Statuia lui Emanuil Gojdu a fost depozitată în primăvara anului trecut în acest spaţiu care este împrejmuit. Cei de la Cultură spun că atunci când au venit în control, bustul fostului avocat era acoperit de bucurieni", a aflat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Fotografiile făcute săptămâna trecută, în timpul verificărilor de rutină, confirmă starea statuii, dar situaţia a fost remediată între timp. Chiar şi aşa, reprezentanţii Direcţiei de Cultură Bihor au amendat autorităţile pentru că nu au asigurat condiţiile corespunzătoare de păstrare a monumentului.

"În afară de faptul că este năpădită de vegetaţie, s-au dezvoltat şi nişte licheni pe suprafaţa acesteia şi ar necesita o intervenţie de specialitate. Am completat şi emis un proces de constatare a contravenţiei, aplicând o amendă de patru mii de lei Direcţiei Patrimoniului Imobiliar", a explicat Lucian Silaghi, directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor.

Edilii dau asigurări că statuia lui Gojdu va fi restaurată şi mutată într-o piaţă care va purta numele fostului avocat.

"Aceasta va fi amplasată în piaţa Gojdu care urmează să fie reamenajată în aşa fel încât să o transformăm într-o zonă pietonală care să facă legătura între Cetate şi Parcul 1 Decembrie", dă asigurări Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Reprezentanţii Direcţiei de Cultură spun că nu e prima dată când atrag atenţia autorităţilor locale asupra stării de degradare a mai multor statui din Oradea, care au nevoie de restaurare. Specialiştii susţin că nu au primit niciun răspuns.

Reporter: Anca Deac
Operatori: Robert Rezmuves, Florin Lucuţa