Steagurile concilierii. Artişti din Oradea au amenajat o expoziţie cu drapele modificate ale Ţinutului Secuiesc

Data publicării:
steaguri 190913

Două păpuşi, una reprezentând o româncă şi cealaltă întruchipând o unguroaică, vorbesc despre problemele din Ţinutul Secuiesc. O fac prin replici preluate din mesajele primite pe internet de autorii proiectului, un grup de artişti din Oradea: „Suntem în Oradea, nu ştiu ce treabă avem noi cu problemele politice din secuime? Nu e o chestiune pe care să o răspândiţi şi aici, în rândul tinerilor."

"Noi am făcut un open call pentru cei care vor să aibă o poziţie reconciliantă faţă de arborarea steagurilor şi atunci publicul de orice natură a fost liber să intervină asupra steagului secuiesc şi românesc pentru o reconciliere în sens creativ", explică Olimpia Bera, curatorul galeriei Visual Kontakts

Spre asociaţia Visual Kontakts au început să curgă propuneri despre cum ar putea să fie modificat steagul secuilor, încât să nu provoace resentimente printre români. Viziunile sunt dintre cele mai diferite: de la vechea stemă comunistă, ce are în interior un turn pe care flutură alături steagurile Ungariei, României şi al Uniunii Europene, până la simboluri religioase ortodoxe sau istorice româneşti, puse pe fundalul albastru al steagului secuiesc cu luna şi stelele.

Lucruri serioase, tratate cu umor

"Sunt lucruri serioase, însă perspectiva cu care percepem este foarte importantă", crede un vizitator al expoziției, în timp ce altul punctează: "Acest proiect reflectă poate puţin boala societăţii noastre în care ne segregăm, români, unguri, ortodocsi, catolici fiecare cu dreptatea lui."

Artisţii care au adunat ideile şi au amenajat o expoziţie susţin că nu şi-au propus decât să dezamorseze starea tensionată cu iz de conflict etnic.

"Nu ne interesează aspectul politic, partizanatul ci mai mult dacă societatea este capabilă să vadă ironia din spate", spune Gabriel Miloia, artist plastic.

"În teritoriul exprimării artistice putem să ne spunem orice, pentru că tocmai arta e cea care face să depăşim într-un fel uşor această barieră care în viaţa de zi cu zi ne face să stăm departe unii de alţii. Acest eveniment a demonstrat că putem să ne apropiem", spune un alt vizitator.

Artistii spun că pe viitor vor supune jurizării steagurile şi blazoanele din expoziţie. Cele mai apreciate vor fi trimise preşedinţilor consiliilor judeţene din Harghita şi Covasna.

reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri