Stilul de viaţă sănătos - reţeta pentru o viaţă ferită de spitale

Data actualizării: Data publicării:
fitness miscare Craciun

Cel mai bun tratament în cazul unei boli cumplite, căreia oamenii de ştiinţă încă nu îi ştiu cauza, este prevenţia. Un stil de viaţă sănătos, cu o alimentaţie echilibrată şi mişcare zilnică, pare să fie cea mai bună reţetă pentru o viaţă ferită de spitale şi medicamente.

Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea: "30 de minute de mişcare în fiecare zi. Nu este un simplu slogan, ci o realitate a zilelor noastre. Specialiştii ne recomandă să evităm o viaţă sedentară şi să includem în programul nostru zilnic alergatul, mersul pe bicicletă, un sport de echipă sau mersul la sală."

Specialiştii spun că sportul poate ajuta la prevenirea apariţiei anumitor boli.

Prof. univ. dr. Amorin Popa, şeful Clinicii de Diabet din Oradea: "Persoanele care au făcut sport sau fac sport sunt mult mai protejate legate de apariţia cancerului sau alte boli cronice cu care ne confruntăm. De aceea, sportul este o recomandare generală, dar vă rog să nu uitaţi că în societatea secolului al XXI-lea mişcarea şi sportul s-au redus foarte mult, atât prin desfiinţarea serviciului militar la tineri, cât şi prin reducerea netă a numărului de ore şcolare şi a activităţii fizice la nivelul arenelor sportive."

Marius Marinău, lector la Facultatea de Geografie, Turism şi Sport Oradea: "Numărul insuficient de ore de educaţie fizică şi cum nu toţi practică sport într-un club sportiv, să spunem, apare acest fenomen al sedentarismului care de regulă este asociat şi cu un regim alimentar greşit, apare supraponderabilitatea şi de acolo derivă o serie de boli."

Monica Bora face sport în mod regulat şi spune că schimbarea stilului de viaţă i-a adus numai beneficii. "Înainte de a începe mişcarea, nu aveam foarte multă energie; eram tot timpul cu foarte mult stres. Mă ajută să eliberez stresul pe care îl ai la muncă, îţi dă foarte multă energie."

Teodora Lăzuran, managerul unei săli de fitness: "Mişcarea în primul rând este vitală. Aşa cum ne hrănim şi ne hidratăm, aşa ar trebui să facă parte şi mişcarea din viaţa noastră de zi cu zi. E important pentru că prevenim anumite boli, putem să le ţinem sub observaţie pe altele. E foarte important pentru starea psihică pentru articulaţii pentru calitatea vieţii. E important să facem de mici până putem."

Dincolo de stilul nostru de viaţă, medicii ne recomandă să fi atenţi la semnele pe care ni le oferă propriul corp.

Dr. Flavia Groşan, medic primar pneumolog: "Le recomand să se oprească, să nu se lupte cu propriul organism pentru că organismul dă de multe ori semnale că trebuie să ne oprim şi într-un final conflictul oncogene, antioncogene cu care noi ne naştem va fi unul echilibrat şi în final va învinge viaţa."

Pe lângă sport, medicii recomandă o dietă echilibrată şi un număr suficient de ore de somn.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri