Sari la conținut

"Straiţa plină", pentru a patra oară la Roşia

Zona pitorească şi vremea perfectă au adus zeci de curioşi la a patra ediție a festivalului ''Straița plină'' din comuna bihoreană Roșia. La evenimentul devenit deja tradițional au participat 30 de gospodine și meșteri pricepuți, care au adus obiecte de artizanat şi bucate proprii.

"Am făcut şi o dulceaţă din prune, magiun. Se curăţă, se scoate sâmburele, se pune într-o oală mare şi se fierbe timp de două zile", detaliază Gheorghina Bonca, producător local.

"Caşcaval, brânză topită, sosuri, gemuri, compoturi, siropuri, toate produse în gospodăria noastră", garantează George Hoţopan, producător local.

Bunătățile i-au ademenit pe clienții care preferă să cumpere hrană sănătoasă, chiar de la sursă. Prezenți la festival au fost și meșterii populari care au împărtășit curioșilor din tainele meșteșugurilor învățate din strămoși.

"Eu aici ţes nişte straiţe tradiţionale, specifice zonei noastre Roşia, sunt începute de bunica mea şi eu continui tradiţia", spune Edina Jurca, meşter popular.

Autoritățile locale și-au propus ca prin acest eveniment să atragă cât mai mulți turiști, mai ales că zona ascunde frumuseți deosebite.

"Gândul meu este ca din Roşia să reuşesc să fac un sat turistic pentru că, dacă Dumnezeu ne-a înzestrat cu aceste frumuseţi naturale, noi, oamenii, suntem cei care trebuie să le promovăm, să-i aducem şi pe alţii din apropiere sau din depărtare, ca şi ei să se bucure de aceste frumuseţi", susţine Florin Bonca, primarul comunei Roșia.

Festivalul a fost organizat de primăria comunei împreună cu mai multe asociații care vor să promoveze zona ca destinație turistică.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves