Ştranduri termale noi în Bihor

Data publicării:
BETA stranduri

Edilii comunei Sântandrei, aflată la doi paşi de Oradea, visează la propriul său ştrand termal, cu terenuri de sport, două bazine de înot şi unul de dimensiuni conform standardelor olimpice. Realizarea proiectului ambiţios ar costa în jur de trei milioane de euro, iar primarul speră că va putea acoperi cheltuielile din fonduri europene.

Ioan Mărcuş, primarul comunei Sântandrei: "Forajul de apă termală din Sântandrei este construit din anii 1992-1994, de către SC Foradex Bucureşti. Atunci s-au făcut nişte prospecţiuni pentru petrol din câte am înţeles eu, dar s-a găsit apă termală."

Apa provine din peste 2500 de metri adâncime şi are 82 de grade la sursă, cu un debit de aproximativ 63 de litri pe secundă. Până acum, ea a fost folosită de o societate privată. Tot apa termală stă la baza proiectului Primăriei Oradea, care vrea să amenajeze un aquapark în locul actualului ştrand municipal.

Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea: "Estimăm că lucrările ar urma să înceapă în perioada mai-iunie 2014 şi vor fi finalizate până în iunie 2015. Jumătate din finanţare este asigurată prin fonduri europene, iar cealaltă jumătate este din bugetul local. Asta înseamnă că, având în vedere că lucrările vor începe în acest an, ştrandul municipal va fi închis."

Momentan, proiectul este în revizuire

Pot interveni schimbări, dar este vorba de un complex geotermal cu 14 bazine şi 12 tobogane, terenuri de sport şi paviiloane acoperite, cu o valoare totală de 88 de milioane de lei.

Cristian Delcea, Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională: "Chiar în Ştrandul Municipal există un foraj de la Transgex care este folosit şi astăzi. Şi în plus, dacă nu ajunge acel foraj, mai există unul în parcul I. C. Brătianu, care se poate şi acela folosi în caz de nevoie."

Specialiştii spun că apa geotermală este o adevărată comoară în această zonă a ţării.

Marcel Roşca, decanul Facultăţii de de Inginerie Electrică şi Management Industrial al Universităţii Oradea: "În primul rând, este o energie regenerabilă, disponibilă. Cel mai bun zăcământ din ţară îl avem chiar în Oradea. Şi ca debite care pot fi exploatate, temperaturi suficient de mari, şi apa curată fără potenţial de depuneri de coroziuni."

reporter: Orsolya Nagy
operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri