Sari la conținut
News Alert

Strângere de fonduri pentru salvarea unei statui din Oradea

Una dintre cele mai vechi statui din Oradea, cea a notarului maghiar Imre Szacsvay, stă pe un soclu care s-a degradat în timp. Postamentul nu a fost reparat niciodată de la amplasarea sa în Parcul Libertăţii, în 1907.

"Sunt câteva elemente de piatră sculptată care necesită să fie înlocuite. Restul trebuie doar curăţat", consideră inginerul László Jakabffy.

Reabilitarea ar costa între 50 şi 60 de mii de lei, iar banii vor fi adunaţi din donaţii. Strângerea de fonduri va fi organizată de mai multe asociaţii civice din oradea, cu susţinerea UDMR.

"Cea mai mică sumă pe care poate s-o dea cineva este de 5 lei şi suma maximă nu există", spune Ödön Szabó, preşedintele executiv al UDMR Bihor.

Statuile orădene de pe domeniul public se află în proprietatea Primăriei, iar cele 14 clasate ca monument istoric din oraş sunt gestionate de către Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor. Ele sunt curăţate la anumite intervale de timp, dar pentru reabilitare rareori se alocă bani. Din acest motiv, multe dintre ele sunt afectate de trecerea timpului.

"Bugetul consiliului local, deci al municipiului Oradea, în acest moment nu permite alocarea de fonduri în acest sens, aşadar este o iniţiativă lăudabilă pe care ar putea să o ia exemplu şi alte astfel de organizaţii", este de părere Angela Lupşea, directorul executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor.

Bihoreanul Imre Szacsvay a fost notarul Parlamentului de la Budapesta în timpul revoluţiei din 1848. Se număra printre cei care au semnat declaraţia de independenţă a Ungariei faţă de Imperiul Austriac, motiv pentru care a fost executat în 1849.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Ciprian Platona

editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă