Studenţii, între cămine şi chirii în oraş 

Data publicării:
chirii studenti

Anul acesta, cererea de locuri în căminele Universităţii din Oradea a depăşit cu 60% capacitatea de 1200 de locuri a acestora. Explicabil, pentru că o lună în cămin costă între 80 şi 180 de lei.

"Datorită preţului mult mai scăzut decât o chirie şi am înţeles că condiţiile sunt destul de acceptabile şi am zis de ce nu."

"Utilităţile, cred că sunt la fel. Sper să mă rezum cu banii pe care mi-i dă părinţii."

"Avem patru cămine studenţeşti. Noutatea faţă de anul trecut este că aripa finalizată din căminul nou va fi mixt. Va fi o aripă mixtă", explică Simona Trip, prorectorul Universităţii din Oradea.

Teodora şi Emma sunt printre norocoşii care au prins un loc în cămin. Chiar dacă în ultimii doi ani au împărţit camera cu alte trei colege, fetele sunt mulţumite de condiţii.

"Toată lumea se sperie de ideea: 5 persoane în cameră, dar mie îmi place foarte mult. Nu m-aş vedea stând în chirie singură", spune Teodora Lup, studentă.

În schimb, străinii veniţi să studieze în Oradea aleg să stea în chirie.

"Sunt studenţi care optează până la 100 de euro, altă categorie 100, 100 şi ceva, 150 şi categoria de la 150 până la 300", detaliază Tavi Toderici, agent imobiliar.

"Între 200 şi 250 de euro, atât dau pe chirie. Cu taxele şi cu mâncarea, care sunt probabil 100, 150 maximum, ajung să cheltui 400 de euro sau poate puţin mai mult", afirmă un student din Australia.

"E mai uşor să locuieşti într-un apartament decât în campus, din câte am auzit. E mai comod pentru noi", e de părere un coleg de-al său, din aceeaşi ţară.

Începând de sâmbătă, studenţii îşi pot ocupa camerele din cămine. Cereri se pot depune, însă, pe tot parcursul anului în eventualitatea eliberării unor locuri. La Universitatea din Oradea învaţă 17 mii de studenţi.

Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri