Studenții vor liber de alegeri

Data publicării:
studenti 20291112-36081

Adela Jurca este studentă în anul doi la Facultatea de Sociologie din Oradea. Este originară din localitatea Tărcaia, situată la 70 de kilometri de oraş. Obișnuiește ca în fiecare sfârşit de săptămână să meargă acasă, unde își ajută părinții la treburile gospodărești.

Adela Jurca - studentă

"Ne interesează foarte mult ce se va întămpla în data de nouă, asta înseamnă ori să nu ajungem la vot ori să nu ajungem la școală."

În situația ei sunt și ceilalți studenți care locuiesc la zeci sau sute de kilometri distanță de centrul universitar în care învață.

Dacă Guvernul nu va aproba solicitările asociațiilor de studenți, cei din Oradea se gândesc la o soluție de compromis.

Răzvan Taur - președintele studenților în Senatul Universității din Oradea

"Voi solicita domnului rector ca pe data de 10 decembrie cei care nu fac parte din zonele limitrofe ale Oradei să aibă liber să fie motivați de absențe."

Până și profesorii sunt de acord cu doleanțele studenților. Cât despre materia care trebuie predată pe 10 decembrie, spun că ea poate fi recuperată până la sesiune.

prof.univ.dr. Ion Zainea - profesor al Facultatății de Istorie din Oradea

"Este mai important să meargă la vot să își exercite dreptul de vot, decât eventualele deficiențe care se pot ivi în procesul de învățământ."

conf.univ.dr. Gabriel Moisa - prodecan al Facultatății de Istorie din Oradea

"Ar fi interesat de văzut dar este mai greu de cuantificat în ce măsură ei utilizează ziua liberă pentru a merge efectiv la vot."

O altă dorință a asociațiilor studențești ar fi ca în perioada 7-10 decembrie studenții să beneficieze de gratuitate pe mijloacele de transport în comun.

Ștefan Roșeanu - directorul general al CFR Călători

"În cazul în care există cadru legal pentru ca studenții să beneficieze de transport gratuit într-o anumită perioadă va fi aplicată și la CFR Călători."

Carmen Tocuț - purtătorul de cuvânt al regiei de transport local

"Societățile de transport public se află sub tutela Consiliilor Locale. Acestea sunt instituțiile care decontează facilitățile oferite călătorilor. Dacă Guvernul va aproba cererea studenților, va trebui să se îngrijească de decontarea acestor gratuități. "

În prezent, studenții beneficiează de cupoane care le asigură o reducere de 50 la suta la transportul feroviar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri