Studiu | Supraînalțarea a aproape 100 de clădiri din Oradea ar aduce un plus de 120.000 mp

Data actualizării: Data publicării:
studiu regim inaltime

Nu mai puțin de 120 de mii de metri pătrați ar putea câștiga clădirile din zona centrală a municipiului Oradea dacă proprietarii vor fi de acord cu adăugarea unor etaje suplimentare. Un studiu a identificat aproape 100 de astfel de imobile care nu respectă frontul stradal ori regimul de înălțime stabilit în zona respectivă. Proprietarii vor avea la dispoziție o aplicație prin care pot afla costurile supraetajărilor și ce beneficii le va aduce acest lucru. Dacă nu sunt de acord cu extinderile, ar putea fi însă supraimpozitați cu 50%.

Potrivit unui studiu de evaluare arhitecturală, cele 93 de clădiri identificate în zona centrală a orașului ar putea fi extinse cu peste 120 de mii de metri pătrați. Este vorba despre suprafața etajelor care ar putea fi adăugate cu o investiție totală estimată la 53 de milioane de euro. Astfel, suprafața totală imobilelor ar ajunge la peste 700 de mii de metri pătrați.

Ca exemplu a fost luată o clădire cu o suprafață de 571 de metri pătrați a cărei valoare de vânzare ar fi de 1.300.000 de lei. Dacă aceasta ar fi extinsă la 2055 de metri pătrați, costurile de construcție a spațiului suplimentar ar fi de 3 milioane și jumătate de lei. În plus, valoarea întregului imobil ar crește de aproape șapte ori și ar ajunge la 9 milioane de lei, iar venitul din chirie ar fi de 315.000 de lei pe an.

“Un regim minim de înălțime pe care l-am propus - cu un parter plus etaj în majoritatea zonei sau mansardă sau un etaj suplimentar - și apoi un regim recomandat din partea proiectului sau a studiului, pentru că în unele cazuri pentru că unele imobile pot să crească mult mai mult”, a explicat arhitectul Eugen Pănescu, reprezentantul firmei care a făcut studiul.

“Pentru a da un exemplu personal, Primăria Oradea vrea să demoleze această clădire aflată în Parcul Traian, lângă Palatul de Justiție, care îi aparține alături de mai mulți proprietari privați. Anul trecut, Consiliul Local a aprobat construirea unei clădiri pe patru sau cinci niveluri, la fel cum sunt cele din vecinătatea ei. Pentru ca acest proiect să devină realitate este nevoie de acordul proprietarilor”, a relatat Bogdan Băcilă, jurnalist Digi24 Oradea.

Dacă proprietarii clădirilor care nu sunt aliniate la frontul stradal sau nu respectă regimul de înălțime nu sunt de acord cu extinderea imobilului, vor fi supraimpozitați cu 50%. Asta dacă un proiect inițiat în acest sens va trece de votul Consiliului Local.

„(Supraimpozitarea – n.n.) înseamnă în plus 50 de lei, 70 de lei sau 45 de lei, deci nu se pune vorba de intenția Primăriei Oradea de a încasa niște bani suplimentari legat de această chestiuni. Nici nu li se impută oamenilor niciun fel de măsuri pentru că dânșii pot rămâne în continuare în stadiul actual”, a precizat Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Studiul se va afla în dezbatere publică în luna februarie. Proprietarii clădirilor propuse pentru supraînălțare vor avea parte de o aplicație computerizată unde vor putea vedea cât mai pot să construiască, cât costă acest proces dar și care sunt beneficiile ulterioare.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Ticu Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri