Subfinanţarea lasă spitalele fără radiografii. Fondurile pentru serviciile de imagistică se termină la început de lună

Data publicării:
fonduri

Aurica Takacs are 59 de ani şi, de ceva vreme, acuză dureri la picior şi la coloana vertebrală. La începutul lunii iunie a mers la Spitalul Judeţean din Oradea pentru o radiografie, dar a aflat că nu poate beneficia de acest serviciu. Explicaţia? Nu mai sunt bani.

"Din data de 19 mai am primit programare pe luna iunie, data de 3. În data de 3, la 8:30 am venit, nu mai există fonduri", spune femeia. 

"Luna aceasta în primele zile deja s-au epuizat fondurile, avem pacienţii programaţi de luna anterioară pentru a face aceste radiografii", explică dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Judeţean din Oradea.

Directorul CAS Bihor, Gheorghe Ionuţ, consideră că acest lucru nu ar trebui să se întâmple: "În perioada în care am avut buget mai mic, abia în a doua jumătate a lunii se întâmpla lucrul acesta."


Pentru că nu-şi permite să plătească pentru radiografie, Aurica Takacs s-a văzut nevoită să amâne totul pentru luna care urmează. Este pentru a patra oară când i se întâmplă acest lucru.

În aceeaşi situaţie se află lunar sute de pacienţi care au nevoie de mamografii, radiografii, RMN sau computer tomograf la spitalul judeţean din Oradea. Cei care nu vor să aştepte, plătesc contravaloarea radiografiilor.

Directorul Casei de Asigurări de Sănătate Bihor recunoaşte că problema este cauzată de subfinanţarea sistemului de sănătate şi are o propunere pentru ca pacienţii să nu mai fie puşi pe drumuri.

"Fiecare furnizor de servicii paraclinice este obligat să posteze pe site-ul casei judeţene bugetul pe care îl are în fiecare moment la sfârşitul fiecărei zile. Astfel, pacienţii din Bihor se vor putea adresa instituţiei unde sunt fonduri."

Pentru că din această lună costul investigaţiilor de imagistică a crescut, sumele alocate de CAS vor ajunge pentru şi mai puţini pacienţi. În acest an, au fost alocaţi de la buget puţin peste 2 milioane şi jumătate de lei pentru serviciile de imagistică în Bihor. Reprezentanţii spitalelor spun că ar fi nevoie de o sumă de patru ori mai mare ca toţi pacienţii care au nevoie de RMN, radiografii ori mamografii gratuite să nu mai fie amânaţi de la o lună la alta.

reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves

editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri