Sari la conținut

Suflu nou în alegerile locale. Doi tineri de 27 de ani din Maramureș candidează pentru funcția de primar

Mihai Ioan Ardelean este absolvent al Facultății de Istorie și Filosofie a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. A obţinut în Danemarca un master în Cultură, Comunicare și Globalizare, cu specializarea Relații Internaționale și Ordine Globală. Vorbește fluent italiana și engleza și conversează în franceză, spaniolă, daneză, norvegiană și latină. Spune că este calificat în administrație și politică și, cel mai mult, își dorește să lupte împotriva corupției din postura de primar al municipiului Baia Mare.

"Venind cu experiența daneză dintr-un oraș cam de mărirea Băii Mari, unde am studiat, am observat ce se poate face dintr-un oraș de 130 000 de locuitori. Ei bine, în condițiile acestea vreau să aduc acel iz danez profesionist în Baia Mare. Clasa politică are nevoie de o revigorare, de un flow tânăr", spune Mihai Ioan Ardelean, candidat PND la Primăria Baia Mare.

"I-am spus: dacă ar fi să ajungă, să nu se compromită niciodată cu nimic. Să poate ține fruntea sus și să doarmă liniștit", susţine Cornel Ardelean, tatăl lui Mihai.

Tudor Vlad are dublă cetățenie: română şi franceză. Este căsătorit și are 27 de ani. A făcut liceul în Franța, unde a absolvit Facultatea de Drept de la Sorbona şi vorbește fluent franceza și engleza. Candidează ca independent la Primăria Sighetu Marmaţiei și este de părere că, înainte de toate, mentalitatea oamenilor este cea care trebuie schimbată.

"M-am hotărât să mă întorc acasă printre ai mei, să propun ceva nou, să vin cu o viziune nouă, să vin cu o mentalitate nouă."

Oamenii de rând sunt sceptici când aud de tinereţea candidaţilor.

"Trebuie experiență mai multă... peste 30 de ani ar trebui să fie!"

"Doresc să mobilizeze electoratul tânăr care, de obicei, nu participă la alegeri. Pe de altă parte, au și avantajul tinereții, al frumuseții, al sănătății, al entuziasmului, al inocenței", este de părere Adrian Hatos, sociolog.

Indiferent de păreri, Mihai și Tudor spun că sunt pregătiți pentru bătălia electorală și cred cu tărie că tinerețea lor va fi, de fapt, atu-ul principal.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa