"Sunt propriul meu medic" - o atitudine cu risc pentru sănătate

Data publicării:
farmacie

În timp ce unele persoane sunt precaute și respectă recomandările medicilor....

"Iau tratamentul numai dacă este prescris de medicul de familie sau de medicul specialist. Nu pot să iau după capul meu, fiindcă știu că nu este bine."

...altele recunosc cu seninătate că își administrează medicamentele după ureche.

"Nu merg mereu la medic, fiindcă eu sunt medicul meu. Un om trebuie să știe ce îi face bine și ce nu."

"Știu să mă tratez. Am mai multe boli."

"Conform studiilor internaționale, aproape 40% dintre pacienți nu își administrează corespunzător medicamentele. Ne referim aici la calitatea, durata și frecvența administrării medicamentelor", atrage atenţia dr. Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Din experienţa doctorului Hadrian Borcea, șeful UPU din Spitalul Județean Oradea, problemele apar atunci când "numărul tabletelor sau a unităților care se autoadministrează crește. Noi îi vedem, în general, pe cei care, fie cu scop suicidal, fie din necunoștiință de cauză, iau cantități mai mari de unități de medicamente."

Statisticile oficiale arată că 10% din numărul internărilor sunt cauzate de administrarea incorectă a medicamentelor. Medicii şi farmaciştii atrag atenţia că greşelile cele mai frecvente în administrarea medicației se referă la zdrobirea pilulelor, asocierea acestora cu alcoolul sau utilizarea medicamentelor expirate. Pisarea medicamentelor, de exemplu, poate duce la intoxicaţii, iar asocierea doctoriilor cu alcool afectează atât inima, cât și ficatul ori sistemul nervos.

Pentru ca medicamentele să își păstreze proprietățile trebuie respectate indicațiile de pe ambalaj, spun specialiștii.

Pentru scăderea riscurilor pentru sănătate, medicii recomandă citirea cu atenție a prospectului şi înţelegerea efectelor secundare și a interacțiunii cu alte substanțe.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri