Supraimpozitare pentru clădirile şi terenurile neîngrijite din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
supraimpozitare fatade

Anul nou nu vine cu veşti tocmai bune pentru proprietarii unor imobile şi terenuri din Oradea. Din 2018 zeci de proprietăţi vor fi supraimpozitate cu 500% pentru că sunt neîngrijite ori pentru că faţadele degradate prezintă pericol pentru trecători. Primarul Ilie Bolojan a anunţat că prin această măsură se urmăreşte punerea în valoare a patrimoniul imobiliar din centrul istoric şi nu numai.

Măsura supraimpozitării proprietarilor care nu îşi renovează clădirile nu are ca scop încasarea de bani suplimentari la bugetul local, ci mai degrabă de a genera anumite comportamente sociale, a precizat primarul oraşului.

"În primul rând, urmărim scăderea numărului de clădiri care au faţade neîngrijite, care sunt un pericol public pentru trecători şi care, desigur, sluţesc imaginea oraşului Oradea”, a precizat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Edilul a explicat că acolo unde municipalitatea a făcut investiţii publice, este obligatoriu ca şi riveranii trebuie să contribuie la amortizarea acestora. În plus, centrul istoric trebuie să ofere condiţii decente, iar clădirile să fie puse în valoare, consideră Ilie Bolojan.

"Sunt (...) 221 de imobile care vor fi supraimpozitate cu 500% din tot oraşul pentru că au faţadele neîngrijite. Vor fi 70 de terenuri care vor fi supraimpozitate pentru că sunt neîntreţinute; n-am aplicat anul trecut această măsură, notificându-i de câteva ori."

O altă măsură este supraimpozitarea cu 50% a imobilelor cu destinaţie comercială din zona centrală, majoritatea situate la parter. La fel se va întâmpla şi cu terenurile nevalorificate.

„Sunt terenuri neconstruite în zona centrală, deci care au o valoare mare de piaţă. Sunt în mod cert atractive, dar din varii motive nu sunt folosite, deci zona centrală nu este valorificată corespunzător", susţine primarul de Oradea.

Ilie Bolojan a amintit şi de imobilele aflate în situaţia de a nu fi branşate la sistemul de canalizare. Circa 3.000 de astfel de case au primit notificări de la Compania de Apă. Din ele peste 600 au solicitat deja actele necesare pentru a se putea racorda. În caz contrar, şi aceştia vor plăti impozite cu 50% mai mari.

Municipalitatea are în vederea aplicarea unei supraimpozitări şi în cazul terenurilor neîngrijite situate pe arterele principale.

Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri