Supraimpozitarea înfrumuseţează Oradea

Data actualizării: Data publicării:
palatul Moskovits Miksa (5)

Supraimpozitarea este "sperietoarea" cu care edilii din Oradea au reuşit să-i convingă pe proprietarii de clădiri istorice să-şi renoveze faţadele. Ca să nu plătească de patru ori mai mult, unii au făcut lucrările pe cont propriu. Cei mai mulţi însă, au acceptat creditul oferit de primărie, pe care îl vor returna în 5 sau 10 ani. În acest fel, în centrul istoric al Oradei şi-au recăpătat strălucirea de altădată adevărate bijuterii arhitecturale.

"E un oraş foarte frumos." Pãrerea acestei turiste din Italia este confirmatã de proaspãt renovatele clãdiri din centrul istoric al Oradei.

"Cea mai recent reabilitată clădire de pe Corso-ul orădean este Palatul Stern. Refacerea faţadei a durat doi ani şi a costat un milion de lei. 80% din sumă a fost plătită de primărie, iar restul de 20% urmează să fie achitat de proprietari", a explicat Bianca Firezar, reporter Digi24 Oradea.

Ca să achite partea lor, localatarii au apelat tot la Primărie, care le-a oferit un împrumut fără dobândă. În funcţie de perioada pe care şi-au ales-o, vor returna banii în cinci sau 10 ani. Rata lunară este de aproximativ 100 de euro lunar. În plus, proprietarii sunt scutiţi de impozit pe clădire atât timp cât clădirea renovată este păstrată în stare bună.

"Cum să nu fim de acord? Cum să se facă? Pica pe noi, picau cărămizile, picau ţiglele, era pericol. Am plătit de mai multe ori amenzi că a picat aici, pe maşină", spune Maria Mureşan, preşedinta unei asociaţii de proprietari.

De cealaltă parte, cei care refuză să-şi reabiliteze clădirile vor fi supraimpozitaţi.

"Primăria Oradea are un pachet de măsuri ce privesc reabilitarea faţadelor. Mergem şi cu, să zicem, lucrurile bune, în care ajutăm proprietarii prin parteneriate. Avem şi măsura supraimpozitării, a unei cote majorate de 400% în acest an. În această situaţie se găsesc aproximativ 220 de clădiri", susţine Eduard Florea, directorul Direcţiei Economice din Primăria Oradea.

"Aceste cuvinte necuvinte ale clădirilor pot fi spuse numai în momentul în care intri în clădire, în care vezi anumite detalii, în care începi să cunoşti povestea acestor clădiri. Ori acest lucru nu se poate face şi nu se va îndeplini reabilitând doar faţadele şi învelitoarele", consideră arhitectul Cristian Puşcaş.

Proprietarii a peste o mie de apartamente riscã supraimpozitarea dacã nu acceptã renovarea faţadelor.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri