Sari la conținut

Sute de programări online cu serii false, la Înmatriculări, în Bihor

O breşă a fost descoperită în sistemul de programări online pentru înmatricularea maşinilor din Bihor. Samsarii de maşini au găsit modalitatea prin care puteau face sute de programări într-o singură lună. Aceştia introduceau serii false pentru a rezerva chiar şi cu o lună înainte un loc pentru maşinile care urmau să fie înmatriculate. Situaţia a fost descoperită de informaticienii Prefecturii Bihor şi au fost luate deja măsuri.

După ce au primit mai multe reclamaţii, reprezentanţii Prefecturii Bihor au analizat programările online şi au descoperit că o treime din acestea erau făcute de intermediari.

Erau folosite serii false de şasiu, spune Ioan Mihaiu, prefectul de Bihor: "În general, în fiecare zi, intervalul 8:30-11:30, 12 era rezervat de aceşti intermediari pe baza unor serii false. Primul, pe perioada analizată, 122 de rezervări, următorul - 86 de rezervări."

Primii patru intermediari au avut într-o singură lună peste 300 de programări. În acest fel, persoanele de bună credinţă nu mai găseau locuri disponibile într-o perioadă mai apropiată.

"Am luat perioada 13 noiembrie - 12 decembrie să o verificăm. Din totalul de aproximativ cred că 1500 de programări online, 1500 pe lună, în acea perioadă am avut 600 de programări de la intermediari", afirmă prefectul de Bihor.

"Nu este ilegal ca cineva să aibă mai multe programări, pentru că are mandat notarial pentru acest lucru, doar că faţă de persoanele de bună credinţă, aceste persoane nu utilizau serii cu care se prezentau la ghişeu", spune Eugen Antal, informatician în cadrul Prefecturii Bihor.

Autorităţile au trecut la măsuri tranşante. În primă fază, au fost eliminate din sistem peste 500 de programări neconforme.

"În al doilea rând, le-am pus la dispoziţia colegilor de la ghişeu tablete cu ajutorul cărora pot să confrunte datele programărilor cu datele fizice de la dosarul de la ghişeu", susţine Răzvan Puia, director de Cancelarie în Prefectura Bihor.

"Urmează să trecem într-o nouă etapă în care operatorii noştri vor folosi tablete pentru identificarea seriilor de şasiu reale. Operatorul vede toate programările cu o perspectivă de o lună, două, trei", explică Eugen Antal.

"Faţă de alte judeţe, stăm foarte bine. Am înţeles că în alte judeţe sunt la două luni, la trei luni programările online", spune proprietarul unui autoturism.

Sistemul de înmatriculări din Bihor este unul din cele mai rapide din ţară. În comparaţie cu alte judeţe, unde înmatriculările se fac chiar şi la trei luni de la solicitare, în Bihor durează în medie două săptămâni.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus