Sari la conținut

Sute de ucraineni intră zilnic fără vize în România

Ridicarea, de la 11 iunie, a vizelor pentru ucraineni aduce zilnic, în România, sute de cetăţeni din ţara vecină. În doar 48 de ore, doar pe baza pașaportului biometric, punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmației, din Maramureş, a fost tranzitat de peste 270 de ucraineni. Fie că vin în vizită la rude, fie că muncesc sau studiază la noi, aceştia spun că astfel se simt mai europeni.

Liliana Moiș are 35 de ani și a venit marţi din Ucraina în România, pentru prima dată fără viză.

"- Cu ce ocazie în România?
- La o cafeluță.
- La o cafea?!
- Da, da. Profităm de ocazie. Mă duc la o cafeluță fără viză", spune femeia, cetăţean ucrainean.

"Începând cu data de 11 iunie, anul curent, cetățenii ucraineni, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra și rămâne pe teritoriul țării noastre fără a avea obligația de a deține viză", a explicat Radu Lungu, purtător de cuvânt ITPF Sighetu Marmației.

Odată cu ridicarea vizelor pentru țările UE, numărul cetățenilor ucraineni care intră în România a crescut considerabil.

"În primele două zile, de când au fost ridicate vizele, peste 270 de cetățeni ucraineni au tranzitat punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmației", a relatat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

"Cred că e o variantă bună, pentru că toată lumea ar pleca. Poate sunt părinți care au copii departe și până acum nu și-au permis că viza a fost cam asprită, cam scumpă", spune o femeie din Ucraina.

"- E mai liber poporul, poate merge.
- Vă simțiți mai europeni acum?
- Mai europeni ne simțim oleacă, mai cu curaj", consideră un alt cetăţean din ţara vecină.

Pentru cei aproximativ 150 de mii de români din Ucraina ridicarea vizelor este cu atât mai importantă cu cât, spun ei, acum se simt mai aproape de „casă".

"Eu personal vin de plăcere, să mă plimb, să ascult, se vorbește în jur românește...nu vă închipuiți ce satisfacție pentru noi. Pentru noi România este patria mamă!"

Potrivit statisticilor, mai bine de jumătate din cetățenii ucraineni care intră în România au rude în țara noastră. Granița cu Ucraina este tranzitată zilnic de sute de persoane care studiază sau lucrează la noi, la care se adaugă, ocazional, cei care preferă să își facă cumpărăturile în România.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş