Tăieri ilegale, monitorizate prin satelit. Proiectul va fi implementat în 2014 în trei județe, printre care și Bihor

Data publicării:
BETA proiecte paduri

Hărţi de mare precizie, prin satelit, vor fi realizate pe parcursul acestui an în trei judeţe: Bihor, Suceava şi Călăraşi.

"În cadrul acestui proiect în primul şi primul rând vom identifica în sistem GIS proprietăţile forestiere", explică Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Proiectul le vine ca o mănuşă primăriilor care au probleme cu identificarea exactă a suprafeţelor pe care le deţin.

"Am avut un proiect european pentru un centru de informare Natura 2000 Poiana cu Narcise, care este în localitatea Alparea. Am avut probleme cu delimitarea acestui loc, mai mult apoi a trebuit să facem schiţe cadastrale. Dar, cu sateliţi să monitorizăm de sus tot ce este e foarte bună iniţiativă", spune Ioan Pop, primarul comunei Oşorhei.

Cel mai important rol al hărţilor electronice este faptul că ajută la detectarea precisă a zonelor de unde se fură lemn. "Orice abatere în sistem, orice oportunişti sau oportunităţi nelalocul lor pot fi identificate în timp real şi poziţionate geografic", susține Cristian Florescu, directorul Direcţiei Silvice Bihor.

Proiectul hărţilor prin satelit va fi susţinut financiar de Elveţia, care a alocat aproape 24 de milioane de lei, printr-un acord semnat cu România.

Perdele de protecție a drumurilor

Alte 30 de milioane de lei vor fi cheltuite de minister pentru amenajarea a 1700 de hectare de perdele forestiere de protecţie.

"Finaţarea acestui program de realizare a perdelelor forestiere se face din banii proveniţi din vânzarea certificatelor de bioxid de carbon, fiind alocaţi prin bugetul de stat", spune Lucia Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.

Perdelele de pădure vor fi realizate în 35 de judeţe, unde există risc de viscol ori de eroziune a solului. Aşa cum se întâmplă lângă localitatea bihoreană Oşorhei. "Este o câmpie, o păşune unde pe timpul iernii avem foarte mari dificultăţi când este zăpadă. Ar fi foarte bine dacă s-ar face o perdea de vegetaţie, orice fel de pomi puşi de o parte şi de alta a drumului şi care ar opri aceste ninsori", crede primarul Ioan Pop.

Primele suprafeţe pe care vor fi plantaţi copaci din diferite specii vor fi marginile unor drumuri naţionale şi zone din vecinătatea autostrăzilor aflate în cosntrucţie.

reporter: Bogdan Costea
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri