Târg de pe vremea lui Matei Corvin, reînviat în Bihor

Data actualizării: Data publicării:
targul corvinilor4

O tradiție veche de peste cinci sute de ani, de pe vremea lui Matei Corvin, a fost reînviată după o pauză de mai bine de șapte decenii într-o comună din Bihor. Oprit pe vremea comuniștilor, Târgul Corvinilor din Lugașu de Jos a strâns la un loc, în weekend, peste o sută de negustori, meșteri populari și anticari, așa cum era odinioară.

targul corvinilor4
targul corvinilor4

Marius Mihuț este singurul meșter popular din Bihor care mai realizeazã vioara cu goarnã, un instrument nelipsit la petrecerile bunicilor. "Fac vioara de la A la Z: aparat, goarnă, tot, tot. O dau în stare de funcționare muzicanților să cânte cu ea."

La Târgul Corvinilor l-am gãsit și pe Radu Lazãr, un sculptor care și-a descoperit întâmplãtor pasiunea.

"Am avut un han și am vrut să fac o statuetă la drum, să cumpăr. Mi s-a părut un preț exagerat și am zis "Măi, eu pot să fac așa ceva" și uite așa a început povestea. De atunci tot fac, tot vând și merg pe la toate târgurile de meșteri populari din țară."

Bãrbatul realizeazã adevãrate opere de artã din lemn, de la mãsuțe și scaune, pânã la obiecte decorative.

"Avem tineri de nădejde care chiar apreciază lucrurile acestea vechi. Tinerii, în mod special cei care își fac o locuință nouă, vor câte un obiect tradițional în casele lor", a observat Radu Lazăr.

"Nu am adoptat un stil, să zicem, propriu, pentru că gusturile clienților, în general, diferă. Mai divers, cât mai divers, ai mai multe șanse să poți oferi clientului ceva", a explicat Alexandru Blăjan, pictor.

Târgul de la Lugașu de Jos are o tradiție de 500 de ani și a luat ființã printr-un ordin regal al lui Matei Corvin. A fost reluat dupã ce o întrerupere de 70 de ani, iar edilii își propun sã concureze cu alte târguri renumite din țarã.

"De foarte mult timp ne gândim să reînviem această tradiție foarte frumoasă, care a fost organizată timp de sute de ani în comuna noastră. Iată, acum am găsit și sponsori și oameni dornici să se implice și anul acesta am reușit", a relatat Sorban Levente, primarul din Lugașu de Jos.

În cele cinci zile ale manifestãrii au fost prezenți 100 de negustori, meșteri populari și anticari. Ultima zi, luni, este dedicatã târgului de animale, așa cum era odinioarã.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri