Târgul cepelor din Maramureş, tradiţie în Asuaju de Sus

Data publicării:
targul cepelor MM

Cepele au fost vedete la târgul organizat în Asuaju de Sus, județul Maramureș. Devenit tradiție pentru zonă, Târgul Cepelor a reunit, la ediția cu numărul 46, peste 10.000 de oameni. Niciunul dintre ei nu a plecat acasă fără un kilogram sau, măcar, o cunună de ceapă.

Grămezi de ceapă de toate soiurile - albă, galbenă sau roșie, vândute la kilogram, la sac sau în cunună. “Este Târgul Cepelor, cea mai mare sărbătoare tradițională din zona Codrului, cu o vechime de 200 de ani, poate și mai mult. Nu se știe exact când, pentru că inclusiv și bunicul meu, știa de la părinţii lui de Târgul Cepelor”, spune Vasile Boitor, primarul comunei Asuaju de Sus.

Odată cu împărtirea teritoriului României în judete, în 1968, Târgul Cepelor a devenit sărbătoarea oficială a comunei Asuaju de Sus, din Maramureș. Cei mai mulți comercianți de cepe au fost, și de data aceasta, din…Sălaj. Printre ei și Ecaterina Pop, din Pericei care de 30 de ani încoace este nelipsită de la târg.

“Am adus 500 de cununi de ceapă, 100 de bucăți de usturoi, 100 de kilograme de ardei-gogoșar, am avut ardei iuți, am avut 50 de kilograme de ceapă.”

Leguma a fost vândută la preţuri modice.

“- Cum se vinde ceapa?
- Care, cum poate. Cu 2 lei, cu 1 leu şi 50 de bani, cu 2 lei 50 de bani.”

“- Prea bine merge. Este lume multă și cumpără.
- Câte kilograme ați adus?
- ...400.
- 400 de kilograme?! Și cu cât o vindeți?
- 2 lei, 2,5 lei cununa.”

Târgul Cepelor din Asuaju de Sus s-a aflat anul acesta la a 46-a ediție, dintre care ultimele 24 au fost organizate sub conducerea primarului Vasile Boitor, cel mai longeviv primar din Maramureș.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri