Taxă specială pentru promovarea Oradei. Turiştii ce se cazează în oraş vor plăti 2% din valoarea fiecărui sejur

Data publicării:
taxa de turism

Taxa specială pentru promovarea turistică a municipiului Oradea a fost instituită odată cu stabilirea impozitelor şi taxelor pentru 2016.

"Pe anul acesta ne aşteptăm la 400 de mii de lei. Cu cât vom avea mai mulţi turişti vom avea mai multe fonduri pentru promovare. Cu cât este mai bună promovarea, vom avea mai mulţi turişti", susţine Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi regiune.

Cu banii strânşi din această taxă vor fi organizate campanii de promovare online, se vor realiza pliante, hărţi şi suveniruri şi va fi asigurată participarea la târguri de turism. În plus, vor fi dotate trei noi centre de informare turistică şi vor fi organizate vizite pentru tour-operatori din ţară şi din străinătate.

"Hotelierii au privit-o cu reticiență, o parte dintre ei, dar am specificat că această taxă nu este suportată de către hotelieri. Ea rămâne în continuare suportată de către clienții acestor unități de cazare; hotelierii sunt doar cei care o colectează și o virează bugetului local", a explicat Sorin Iacob, Direcția Economică din cadrul Primăriei Oradea.

"În general, în România, nouă nu ne place să plătim taxe în plus pentru că de obicei ele nu se întorc. Deocamdată nu am majorat nimic, noi avem tarifele noastre pentru perioada prezentă, urmează să vedem ce se va întâmpla şi fiecare dintre clienţii noştri cum reacţionează la o diferenţă nu foarte mare", a precizat Romeo Ionescu, managerul unui hotel din Oradea.

Orădenii au păreri împărţite în ceea ce priveşte noua taxă: "Vii să te distrezi şi trebuie neapărat să şi cotizezi. Păcat. Au mai fost pe vremuri, când taxă de scaun la restaurant, deci să nu ne mai mirăm."

"Dacă s-a făcut atâta investiţie, cât s-a făcut în oraşul acesta, acum trebuie atraşi şi turiştii."

Taxa de promovare trebuie virată lunar de hotelieri la bugetul local, până pe data de 10 a lunii următoare celei în care a fost colectată.
Această iniţiativă nu este prima de promovare a Oradei. Anul trecut, ofertele turistice ale municipiului au fost prezentate de administraţia locală la Târgul Internaţional de Turism de la Viena.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri