Sari la conținut

Taxe și amenzi mărite şi bonificații reduse pentru contribuabilii orădeni

Începutul de an se simte în conturile şi portofelele orădenilor. Din această lună, locuitorii oraşului plătesc impozite cu 20% mai mari pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport. Pe lângă aceasta, bonificaţia de 10% pentru plata integrală a obligațiilor fiscale în primul trimestru al anului a fost redusă la jumătate. Și de parcă nu ar fi fost de ajuns, amenzile de parcare au fost majorate considerabil.

Aleşii au motivat creșterea impozitelor și reducerea bonificației prin pierderea de către bugetul local a 9 milioane de euro din cauza "revoluției fiscale". Din același motiv, rezidenții parcurilor industriale nu mai beneficiaza de gratuitați, așa ca firmele vor trebui sa achite jumatate din nivelul standard de impozitare atât pentru terenuri, cât și pentru imobile.

"Motivaţia este scăderea veniturilor ca urmare a diminuării veniturilor din impozitul pe salarii, consecinţă a reducerii impozitului pe salarii de la 16 la 10%”, a explicat Sorin Iacob, directorul adjunct al Direcţiei Economice din Primăria Oradea.

Ca urmare a creșterii impozitelor, proprietarul unei garsoniere va plăti mai mult cu 22 de lei, iar pentru un apartament cu două camere dările sunt mai mari cu 33 de lei. Pentru o casă cu suprafaţa utilă de 170 de metri pătraţi şi 400 de metri pătraţi de teren, impozitul va creşte cu 162 de lei.

Pentru primii contribuabili care au trecut pe la ghişee principala nemulţumire este legată de reducerea bonificaţiei.

"Necazul cel mai mare e că ne-a redus bonificaţia: nu e 10% că e numai 5. Asta nu e chiar în regulă. Plătim la timp şi nu rămânem restanţieri."

"Orice creştere de impozit vine cu nemulţumiri din partea contribuabililor. S-ar putea ca această avalanşă care era la începutul anului să se diminueze ca urmare a reducerii bonificaţiei", consideră Sorin Iacob.

În plus vor plăti și cei amendați pentru că au parcat fără a avea tichete sau abonamente. Sancțiunea a crescut de la 45 la 70 de lei.

Primaria Oradea a păstrat însă campania prin care cei care își achită dările online pot să câștige bilete de o zi, pentru întreaga familie, la Aquapark-ul Nymphaea.

Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş