Teatrul din Oradea, simbol al oraşului. Sala de spectacole asigură o acustică perfectă

Data actualizării: Data publicării:
teatru Oradea

Doar un an şi jumătate. Atât le-a fost necesar constructorilor de la sfârşitul secolului al XIX-lea ca să ridice unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din Oradea, Teatrul "Regina Maria". Clădirea a fost proiectată de o firmă de arhitecți din Viena, renumită în epocă, şi reprezintă o îmbinare de stiluri. Capabilă să găzduiască aproape 600 de persoane, sala de spectacole a fost proiectată în aşa fel încât să ofere o acustică perfectă.

Situată în inima Oradei, în Piaţa Ferdinand, clădirea teatrului "Regina Maria" a fost ridicată în doar 15 luni, între iulie 1899 şi octombrie 1900. Proiectul a fost realizat de firma vieneză de arhitecţi Fellner și Helmer, una dintre cele mai cunoscute la acea vreme.

Cristian Puşcaş, arhitect: "A fost unul dintre birourile de arhitectură din Europa care a proiectat peste 45 de teatre, pe toată suprafaţa continentului. Cel din Oradea este cu totul deosebit pentru că alături de cel din Orvieto, Italia, sunt singurele care au coeficientul de acustică zero."

Lucrările s-au desfăşurat sub îndrumarea altui arhitect renumit, Rimanóczy Kálmán Junior. Aspectul exterior al clădirii îmbină stilul neoclasic, care domină faţada, cu elemente neorenascentiste şi neobaroce, în timp ce finisajele şi ornamentele interioare au un accentuat ton rococo.

"Teatrul domină cu impozanţa sa Piaţa Ferdinand. Ansamblul statuar din faţa clădirii le reprezintă pe cele două muze protectoare ale artei teatrale: Comedia şi Tragedia", spune Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Sala de spectacole a fost structurată pe trei niveluri: sală, loje şi balcon, cu o capacitate totală de 570 de locuri.

"Teatrul în sine constituie o atracţie pentru cei care iubesc cultura, dar atunci când se desfăşoară într-un spaţiu deosebit, de o eleganţă strălucitoare, în tonuri Rococo, într-o sală care-ţi oferă un confort deplin, el devine aproape de nerefuzat", susţine Daniel Vulcu, directorul Teatrului "Regina Maria" din Oradea.

Alături de celelalte clădiri impunătoare din Piaţa Ferdinand, clădirea teatrului orădean formează un ambient urban care atrage privirile trecatorilor.

"- E foarte frumoasă.
- E reprezentativă pentru oraş?
- Absolut, absolut, una dintre clădirile emblematice."

"E un simbol al oraşului, şi mă bucur. În acelaşi timp sunt mândru. Oriunde mă duc, pot să spun cu mândrie că sunt orădean."

"Dorim să vizităm teatrul, cel puţin pe dinafară, cred că îl vom putea vedea."

Primul spectacol în clădirea teatrului orădean a avut loc la 15 octombrie 1900, în limba maghiară. Aproape trei decenii mai târziu era inaugurată prima stagiune românească, prin reprezentațiile Teatrului Național din Cluj.

Cristian Puşcaş, arhitect: "Este un teatru aş putea spune, standard, tipizat, pentru ceea ce însemna creaţia de arhitectură pe această funcţiune la sfârşitul secolul 19, început de 20, dar toate aceste calităţi acustice, chiar şi arhitecturale, îl transformă totuşi într-o bijuterie arhitectonică pentru istoria acestei funcţiuni."

Astăzi, clădirea găzduieşte spectacolele trupelor "Iosif Vulcan" şi "Arcadia" și pe cele ale Ansamblului Crișana. Teatrul "Regina Maria" a lansat şi mari regizori precum Victor Ioan Frunza, Alexandru Darie şi Alexandru Colpacci.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri